Svestrani dar šuma i livada
Gljive možete iskoristiti za juhe, predjela, glavna jela, složence, salate, variva...
Od gljiva se mogu pripremiti različita jela: juhe, predjela, zakuske, glavno jelo, složenci, deserti i salate. Najjednostavnije jelo od gljiva je s jajima; na pržene gljive dodamo luk, jaja, posolimo i popaprimo.
Za juhu, na pirjane gljive dolijemo juhu od piletine ili govedine ili samo toplu vodu te lagano kuhamo još 20 minuta. Za složence gljive se moraju pirjati najmanje 20 minuta, po želji možemo dodati meso, mesne prerađevine, ribu i plodove mora, povrće, tjesteninu, sir, jaja, krumpir, rižu, heljdinu kašu i drugo.
Dodaci za umake su pire od rajčice, bešamel, lako topiv sir ili vrhnje, a začini su uz sol i papar, svježa rajčica, limun, celerov ili peršinov list, vlasac, ružmarin, češnjak, ribani parmezan, maslinovo ulje, crno ili bijelo vino i slično.
Uživajte u gljivama!
Juha od gljiva - jela od gljiva
Izvor: 2436