Piće i hrana 28.12.2017. 14:03. Zadnja izmjena: 28.12.2017. 14:04.

Slatki recept

Jeste li čuli za čokoladnu salamu? Pogledajte kako je pripremiti!

Tamna čokolada, komadići keksa, orasi i rum zajedno čine prekrasan desert, kojem nitko neće moći odoljeti. Priprema čokoladne salame je jednostavna, zabavna i vrlo kratka, stoga je izvrstan izbor za prigode kada vam nedostaje vremena.
 

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade
  • 90 g maslaca 
  • 70 g bijelog šećera
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 0,5 žlice arome od vanilije
  • 170 g keksa
  • 30 ml ruma
  • 1 šalica orašastih plodova (lješnjaci, bademi, orasi, pistacije...)
  • šećer u prahu za posipavanje

Priprema: 

  1. Stravite čokoladu i maslac u posudu te otopite na pari.
  2. U drugoj zdjeli pomješajte glatko brašno i dodajte aromu vanilije, običan i smeđi šećer, jaje i žumanjak.
  3. Ulijte smjesu u zdjelu otopljene čokolade i maslaca. Miješajte sastojke na pari 4 do 5 minuta, sve dok se šećer ne otopi i dobije glatku čokoladnu smjesu koja mora biti vruća na dodir. Pazite da se jaja ne skuhaju!
  4. U posudu dodajte zdrobljene kekse, rum i nasjeckane orašaste plodove. Blago pomiješajte sastojke da se dobijete jednoličnu smjesu, ostavite nekoliko minuta da se ohladi i zgusne. Masa mora biti vlažna, ne smije se lomiti. Ako je suha, dodajte žlicu ili dva mlijeka. Ako je premekana, dodajte malo mljevenih keksi.
  5. Smjesu podijelite na dva dijela, oblikujte u "salame", omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
  6. Ohlađeni kolač uvaljajte u šećeru. 

Savjet: 

Čokoladna salama omotana u foliju ili papir za pečenje može stajati u hladnjaku i do tjedan dana, a u zamrzivaču se može čuvati do mjesec dana. 
Ako je salama u hladnjaku postala pretvrda, ostavite je na sobnoj temperaturi pola sata kako bi omekšala.