Piće i hrana
28.12.2017. 14:03.
Zadnja izmjena: 28.12.2017. 14:04.
Slatki recept
Jeste li čuli za čokoladnu salamu? Pogledajte kako je pripremiti!
Tamna čokolada, komadići keksa, orasi i rum zajedno čine prekrasan desert, kojem nitko neće moći odoljeti. Priprema čokoladne salame je jednostavna, zabavna i vrlo kratka, stoga je izvrstan izbor za prigode kada vam nedostaje vremena.
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 90 g maslaca
- 70 g bijelog šećera
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 0,5 žlice arome od vanilije
- 170 g keksa
- 30 ml ruma
- 1 šalica orašastih plodova (lješnjaci, bademi, orasi, pistacije...)
- šećer u prahu za posipavanje
Priprema:
- Stravite čokoladu i maslac u posudu te otopite na pari.
- U drugoj zdjeli pomješajte glatko brašno i dodajte aromu vanilije, običan i smeđi šećer, jaje i žumanjak.
- Ulijte smjesu u zdjelu otopljene čokolade i maslaca. Miješajte sastojke na pari 4 do 5 minuta, sve dok se šećer ne otopi i dobije glatku čokoladnu smjesu koja mora biti vruća na dodir. Pazite da se jaja ne skuhaju!
- U posudu dodajte zdrobljene kekse, rum i nasjeckane orašaste plodove. Blago pomiješajte sastojke da se dobijete jednoličnu smjesu, ostavite nekoliko minuta da se ohladi i zgusne. Masa mora biti vlažna, ne smije se lomiti. Ako je suha, dodajte žlicu ili dva mlijeka. Ako je premekana, dodajte malo mljevenih keksi.
- Smjesu podijelite na dva dijela, oblikujte u "salame", omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
- Ohlađeni kolač uvaljajte u šećeru.
Savjet:
Čokoladna salama omotana u foliju ili papir za pečenje može stajati u hladnjaku i do tjedan dana, a u zamrzivaču se može čuvati do mjesec dana.
Ako je salama u hladnjaku postala pretvrda, ostavite je na sobnoj temperaturi pola sata kako bi omekšala.