Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 17.11.2016. 08:44.

Mliječne prerađevine

Jogurt i sir bogati su kalcijem, kalijem, magnezijem, fosforom...

Jogurt i sir

Jogurt i sir sadrže mnogo kalcija, zatim kalij, magnezij, fosfor te mliječnu kiselinu koju nije moguće zamijeniti lijekom. Osim toga, ti se elementi lako razgrađuju u čovječjem tijelu, a sadrže količinu soli koja je neškodljiva. Kao što znamo, previše soli u jelu izaziva visoki tlak, a također i manjak kalcija.

Nije dovoljno uzimati preparate koji sadrže kalcij, nego ga treba unositi u organizam s mlijekom i njegovim prerađevinama. Na taj način ne liječimo samo visoki tlak nego i sprečavamo kardiovaskularne bolesti.

Čaša mlijeka na dan

Dnevno potrebna doza je 1000 miligrama. Kako to postići? Popijte svaki dan čašu mlijeka i pojedite jogurt ili sir nekoliko puta na dan. Ne bojte se debljanja! Važno je da obroci ne budu preobilni pa će vaša linija biti besprijekorna. Istraživanja su pokazala da se količina kolesterola u krvi ne povećava redovnim uzimanjem mlijeka i mliječnih prerađevina.

Odmalena djeci dajte mlijeko, jer bez kalcija nisu zamislivi pravilni razvoj i rast kostiju. U trudnoći i menopauzi povećajte brigu o pravilnoj ishrani. Neka se na vašem stolu uvijek nađu mlijeko, sir i ostali proizvodi.

Zeleni čaj - čaj koji smanjuje loš kolesterol

Izvor: 2112