Kremasta juha
Juha od cvjetače za hladne zimske dane
Cvjetača ili karfiol, kako je neki zovu, zdrava je namirnica koja uz malo začina i drugih ukusnih namirnica postaje izvrsno jelo.
U ove hladne zimske dane pripremite bogatu i kremastu juhu od cvjetače. Potrebna vam je glavica cvjetače, tri režnja češnjaka, četiri žlice maslinovog ulja, dva srednja krumpira, slatka paprika, 100 mililitara vrhnja za kuhanje, temeljac, sol i papar.
Priprema: U posudu za pečenje stavite cvjetaču i češnjak te ih posipajte sa malo soli, slatkom paprikom i paprom. Pecite na 200 stupnjeva oko pola sata, a za to vrijeme u većoj posudi zagrijte maslinovo ulje na kojem kratko ispirjajte na kockice nasjeckan krumpir. Zatim dodajte temeljac, pojačajte vatru i pustite da se zagrije. Kuhajte oko 20 minuta pa maknite s vatre. U dobivenu juhu dodajte povrće koje ste ispekli te sve skupa ubacite u blender i dobro usitnite, a zatim vratite na laganu vatru, umiješajte vrhnje za kuhanje i dodajte još začina po potrebi.