Piće i hrana 04.10.2019. 14:06. Zadnja izmjena: 04.10.2019. 14:08.

Mljac...

Juha od tikvica za prste polizati

Od tikvica možete pripremite razna jela, možete ih pohati, peći, puniti ili staviti na roštilj, a vrlo jednostavno od njih skuhajte odličnu juhu. Potrebno vam je 400 grama tikvica, dva decilitara punomasnog kravljeg mlijeka, jedna žlica slanog maslaca, jedna žlica bijelog pšeničnog brašna, jedna i pol žlica sjeckanog peršina. 80 grama kiselog vrhnja, osam decilitara vode i jedna žlica mješavine suhih začina.

Očišćene i na sitno narezane tikvice stavite u posudu, prelijte sa sedam decilitara vode te kuhajte 10 minuta uz lagano vrenje. Dodajte mlijeko i maslac i kuhajte daljnjih pet minuta, skinite s vatre i izmiksajte. Brašno izmiješajte s decilitar vode i dodajte juhi, začinite mješavinom suhih začina i vrhnjem, a zatim ostavite da se kuha oko pet minuta. Skinite s vatre, dodajte peršin i poslužite uz kockice prepečenca.

Pripremljena juha može biti ukusno predjelo ili brzinska večera. Idealna je za ljeto jer je lagana, a prednost je i to što je možete jesti hladnu.