Piće i hrana 24.11.2016. 14:27. Zadnja izmjena: 24.11.2016. 14:47.

S kaduljom i kombu algom

Juha sa grahom na ponešto drugačiji način

Sastojci (za dvije osobe):

  • 200 g suhoga graha
  • osušena kombu alga
  • 5 listova svježe kadulje
  • voda
  • sol
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 l jušnog temeljca od povrća
  • 2 luka (kozjaka)
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 prstohvata origana
  • 1/2 žlice svježeg limunova soka
  • par listova peršina

Serviranje:

  • dvije šnite kruha
  • češanj češnjaka
  • žlica maslinova ulja

Postupak:

Grah namočimo u vodu i ostavimo preko noći. Kuhamo ga dok ne omekša (50 - 60 minuta), odstranimo algu i kadulju, posolimo ga i ostavimo još 10 minuta u slanoj vodi.

Na sitno nasjeckan luk kozjak pržimo na ulju dok ne postane staklast. U međuvremenu u lonac s lukom istisnemo neoguljen češnjak. Ostavimo dok ne osjetimo aromu češnjaka i miješamo 2 - 3 minute, zalijemo 1 šefljom jušnog temeljca i kuhamo 15 minuta. Dodamo ocijeđeni grah, dobro promiješamo i zalijemo preostalim temeljcem. Okusimo, dosolimo ako bude potrebno, i kuhamo još 15 minuta. Na kraju dodamo limunov sok.

Dvije tanke šnite kruha (najbolje raženog) prepečemo na tavi bez masti. Kad poprime lijepu boju, natrljamo ih prerezanom štrokicom češnjaka i razrežemo na komadiće. Juhu od graha ulijemo u tanjur, posipamo listićima peršina i dodamo krušne zalogaje te nakapljemo ulje.