S kaduljom i kombu algom
Juha sa grahom na ponešto drugačiji način
Sastojci (za dvije osobe):
- 200 g suhoga graha
- osušena kombu alga
- 5 listova svježe kadulje
- voda
- sol
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 l jušnog temeljca od povrća
- 2 luka (kozjaka)
- 1 češanj češnjaka
- 3 prstohvata origana
- 1/2 žlice svježeg limunova soka
- par listova peršina
Serviranje:
- dvije šnite kruha
- češanj češnjaka
- žlica maslinova ulja
Postupak:
Grah namočimo u vodu i ostavimo preko noći. Kuhamo ga dok ne omekša (50 - 60 minuta), odstranimo algu i kadulju, posolimo ga i ostavimo još 10 minuta u slanoj vodi.
Na sitno nasjeckan luk kozjak pržimo na ulju dok ne postane staklast. U međuvremenu u lonac s lukom istisnemo neoguljen češnjak. Ostavimo dok ne osjetimo aromu češnjaka i miješamo 2 - 3 minute, zalijemo 1 šefljom jušnog temeljca i kuhamo 15 minuta. Dodamo ocijeđeni grah, dobro promiješamo i zalijemo preostalim temeljcem. Okusimo, dosolimo ako bude potrebno, i kuhamo još 15 minuta. Na kraju dodamo limunov sok.
Dvije tanke šnite kruha (najbolje raženog) prepečemo na tavi bez masti. Kad poprime lijepu boju, natrljamo ih prerezanom štrokicom češnjaka i razrežemo na komadiće. Juhu od graha ulijemo u tanjur, posipamo listićima peršina i dodamo krušne zalogaje te nakapljemo ulje.