Recept iz stare bakine kuharice
Kako pripremiti pravu domaću orehnjaču?
Jedan od neizostavnih dijelova blagdasnkog stola svakako je poznata poslastica od dizanog tjesta s nadjevom od mljevenih oraha, orehnjača. U nastavku donosimo recept za pripremu!
Tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 200 ml mlijeka
- 60 g šećera
- 2 žutanjka
- 80 g maslaca
- 1 svježi kvasac
- naribana korica 1/2 limuna
- prstohvat soli
Nadjev:
- 500 g mljevenih oraha
- 200 ml mlijeka
- 150 g šećera
- naribana korica 1/2 limuna
- 1 žlica ruma
- 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Stavite u malu zdjelicu razlomljeni kvasac, žlicu brašna, žlicu šećera i malo mlakog mlijeka. Ostavite tako 10-tak minuta dok se ne zapjeni.
U velikoj zdjeli miksajte maslac sobne temperature sa šećerom dok ne postane pjenast pa naizmjenice dodajte brašno i mlijeko, a na kraju i pripremljeni kvasac. Tijesto treba biti mekanije, ako vam se čini da je tvrdo, dodajte još malo mlijeka.Tijesto miješajte, tj. tucite u zdjeli dok se ne počne odvajati od kuhače. Izrađeno tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplome sat vremena da se digne.
Mlijeko zakuhajte zajedno sa šećerom pa prelijte preko mljevenih oraha. U smjesu dodajte naribanu limunovu koricu i rum. Ako želite, u nadjev možete dodati i malo grožđica.
Tijesto podjelite na dva jednaka dijela, razvaljajte i premažite nadjevom. Zarolajte obje orehnjače i stavite ih jednu do druge u nauljen i pobrašnjen lim za pećenje. Premažite razmućenim jajetom i pecite sat vremena na laganoj temperaturi od 160 °C.