Izvrsni za salatu
Ukiselite krastavce i pohranite ih za kasniju upotrebu
Sastojci:
- 10 kg krastavaca
- 100 g soli
- 200 g šećera
- 10 l vode
- lišće vinove loze
- papar
- kopar
- gorušica
Postupak:
Operite krastavce i ostavite u hladnoj vodi preko noći. Idućeg dana krastavce ocijedite i izbodite svaki na nekoliko mjesta. Na dno posude stavite lišće vinove loze (ili višnje) i druge začine pa redajte krastavce. Između krastavaca pospite zrna papra i gorušice, a na vrh stavite lišće vinove loze ili višnje.
Prokuhajte vodu, sol i šećer, pa hladnom tekućinom zalijte krastavce. Posudu zatvorite i opteretite kamenom. Neke vrste povrća možemo kiseliti bez dodatka octa, prirodnim kiseljenjem.
Pritom se moraju osigurati optimalni uvjeti: sol se dodaje povrću u količini od 12%, ambalaža i pribor moraju biti besprijekorno čisti; prvih 4 - 6 tjedana temperatura u prostoriji mora biti 22 stupnja, a kasnije je najbolja temperatura oko 10 stupnjeva.
Izvor: 2472