Piće i hrana 06.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 11.05.2016. 12:59.

Za zimnicu

Kiseljenje rajčice

Kao i svo ostalo povrće ili voće koje pripremamo za zimnicu, tako pripremamo i zelenu rajčicu. Ovo je povrće koje ne može dugo stajati svježe, a ukoliko je vaš povrtnjak pun, ne dozvolite da propadne, već je ukiselite i konzumirajte sve do proljeća.

Za kiseljenje zelene rajčice potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 4 kg zelenog sitnije rajčice
  • 2 L vode
  • 2 žlice soli
  • 1 dcl ulja
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica esencije (octena kiselina)
  • 1 glavica bijelog luka
  • malo peršinovog korijena

Iako se rijetko tko odluči za kiseljenje rajčice, ovo je vrlo zdrava namirnica bogata vitaminima koju bi trebalo konzumirati redovito tijekom cijele godine, a to možemo postići tako da je kiselimo i spremimo za konzumaciju tokom zimskih mjeseci.
 

Priprema je nekompleksna – stavite vodu, šećer, sol, ulje i octenu kiselinu u veliki lonac da prokuha. Za to vrijeme operite i očistite rajčicu te (ukoliko je veća) je narežite na manje komade kako bi je bolje slagali u tegle.

Stavite tako pripremljenu rajčicu u posudu i prelijte je prokuhanim sastojcima, tako ostavite sve zajedno da se ohladi. Kad je ohlađeno, posložite rajčicu u tegle, dodajte malo korijena peršina, par režnjeva češnjaka i dobro zatvorite.

Ovako pripremljena rajčica može stajati cijelu zimu.