Za zimnicu
Kiseljenje rajčice
Kao i svo ostalo povrće ili voće koje pripremamo za zimnicu, tako pripremamo i zelenu rajčicu. Ovo je povrće koje ne može dugo stajati svježe, a ukoliko je vaš povrtnjak pun, ne dozvolite da propadne, već je ukiselite i konzumirajte sve do proljeća.
Za kiseljenje zelene rajčice potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 4 kg zelenog sitnije rajčice
- 2 L vode
- 2 žlice soli
- 1 dcl ulja
- 2 žlice šećera
- 1 žlica esencije (octena kiselina)
- 1 glavica bijelog luka
- malo peršinovog korijena
Iako se rijetko tko odluči za kiseljenje rajčice, ovo je vrlo zdrava namirnica bogata vitaminima koju bi trebalo konzumirati redovito tijekom cijele godine, a to možemo postići tako da je kiselimo i spremimo za konzumaciju tokom zimskih mjeseci.
Priprema je nekompleksna – stavite vodu, šećer, sol, ulje i octenu kiselinu u veliki lonac da prokuha. Za to vrijeme operite i očistite rajčicu te (ukoliko je veća) je narežite na manje komade kako bi je bolje slagali u tegle.
Stavite tako pripremljenu rajčicu u posudu i prelijte je prokuhanim sastojcima, tako ostavite sve zajedno da se ohladi. Kad je ohlađeno, posložite rajčicu u tegle, dodajte malo korijena peršina, par režnjeva češnjaka i dobro zatvorite.
Ovako pripremljena rajčica može stajati cijelu zimu.