Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 28.09.2016. 11:32.

Kiseljenje povrća

Zašto se zimnica kvari i kako to spriječiti?

Ako je dodano premalo soli ili premalo octa, može se dogoditi da povrće postane mekano jer se u takvoj sredini počinju razvijati škodljivi mikroorganizmi koji razaraju povrće. Povrće koje ispliva iznad solne i octene otopine također je podložno kvarenju.

Ako su staklenke poslije ukiseljavanja izložene višim temperaturama ili ako sadržaj dolazi u dodir sa zrakom (ako staklenke nisu dobro zatvorene), također može doći do mekšanja povrća. Ako ima previše soli ili octa, povrće se smežura i smanji.

Ako se prilikom izrade ukiseljenog povrća upotrebljavaju željezni predmeti (posuda u koju se prelijeva, žlice kojima se radi i si.), povrće može promijeniti boju i postati tamnije.

Pasterizacija zimnice

Miješana salata

Lučice u octu

Kiseli šampinjoni

Kiseli krastavci

Kisela repa

Kiselo zelje

Spremanje krastavaca za zimnicu

Spremanje mahuna za zimnicu

Domaći ajvar

Šampinjoni za zimnicu

Priprema graška

Spremanje ajvara

Izvor: 1472