
Brzo i fino
Knedle sa šljivama
Od 800 grama krumpira, 250 grama oštrog brašna, jednog jajeta, 40 grama maslaca, soli, 250 grama svježih ili smrznutih šljiva, 90 grama šećera i cimeta u količini po želji napravite ukusne knedle. Za preljev vam treba 150 grama maslaca, 150 grama krušnih mrvica i jedan vanilin šećer.
- Krumpir skuhajte, odmah ogulite i protisnite. Dodajte brašno i omekšali maslac, jaje i sol, zamijesite gipko tijesto. Razvaljajte tijesto na debljinu 6 do 8 milimetara te u njemu izrežite krugove promjera oko 8 centimetara.
Šljivama maknite košticu. U sredinu tijesta stavite šljivu i malo smjese šećera i cimeta, zatvorite, napravite knedle. Knedle kuhajte u dosta posoljene kipuće vode oko četiri minute dok ne isplivaju.
Za preljev, zagrijte maslac, dodajte krušne mrvice, lagano popržite, dodajte vanilin šećer, prelijte preko vrućih knedla i poslužite. Svježe šljive možete zamijeniti pekmezom od šljiva ili drugim pekmezom po vlastitom okusu.