Piće i hrana 06.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 11.05.2016. 13:25.

Desert ili predjelo

Knedle sa šljivama-recept za pripremu knedli sa šljivama

Knedle su fini desert ili predjelo koje možete napraviti od vama najdražeg voća, no najčešće su one sa šljivama. Priprema je vrlo jednostavna, a potrebni su vam sljedeći sastojci:

KNEDLE:

  • 1 kg krumpira
  • pola male žličice soli
  • 150 g brašna
  • 1 žumanjak
  • ulje, maslac ili margarin po želji

PUNJENJE:

20 komada zrelih šljiva (najbolje da su svježe, no može i iz kompota).
Iskuhajte krumpir, no prije ga ogulite i očistite. Kad je krumpir kuhan, izmiksajte ga mikserom ili popasirajte. Kad se smjesa od krumpira ohladi, dodajte žumanjak, sol i malo brašna (oko 100 g, a ostalih 50 g ostavite za oblikovanje) te sve dobro izmijesite kako bi se sastojci sjedinili.

Šljive očistite i odstranite koštice. Uzimajte dio po dio pripremljene smjese, omotajte je oko šljive i slažite knedle veličine teniske loptice. Knedle koje ste prethodno pripremili stavljajte u vruću vodu. Nakon što se dignu na površinu, kuhajte ih još 2 minute. Zatim ih izvadite, posipajte šećerom ili prepečenim prezlama (može poslužiti i mljeveni mak ili orasi) i poslužite.