Piće i hrana 26.03.2020. 11:42. Zadnja izmjena: 12.11.2020. 22:23.

Recept

Krafne obično jedemo na fašnik, no jednako su dobre u bilo koje doba godine

Krafne, odnosno krofline kako kažemo u Međimurju, obično jedemo na fašnik, ali jednako su dobre i svakog drugog dana u godini. Prže se u ulju s obje strane, puniti se mogu pekmezom, marmeladom, kremom od vanilije ili čokoladom, a ukrašavaju se šećerom u prahu.

Pripremiti ih možete od 600 grama glatkog brašna, 50 grama kvasca, dvije žlice šećera, 150 grama maslaca, 3 decilitara mlijeka, jajeta, tri žumanjka, ulja i punjenja.

Kvasac pomiješajte s žlicom brašna, šećera, 1 decilitar toplog mlijeka i pustite da se digne, oko 20 minuta. Preostalo brašno pomiješajte s maslacem, dodajte žumanjke, jaje, dignuti kvasac i ostatak toplog mlijeka.

Tijesto promijesite i ostavite dizati oko 40 minuta, nakon čega ga razvaljajte na debljinu jedan centrimetar. Okruglom šalicom ili sličnim predmetom izrežite krugove. Na svaki drugi stavite žlicu marmelade ili drugog punjenja i prekrijte s praznim. Spojite tijesta i izrežite višak. Tako dobivene oblike pustite da se dižu još pola sata, a nakon toga ih pržite u vrućem ulju, okrećite tako dugo dok se strane ne isprže do željene boje, a prije serviranja krafne posipajte šećerom u prahu.