Piće i hrana 15.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 12.07.2016. 09:12.

Desertna krema

Krem namaz od kestena može se koristiti za kolače

Jesen je vrijeme kestena, a kako bi ih sačuvali i mogli konzumirati kroz cijelu zimu, potrebno ih je i dobro spremiti, odnosno napraviti od njih razne proizvode. Krema od kestena jedno je od rješenja. Ovakav krem namaz može se koristiti za kolače, palačinke, torte ili kao namaz na kruhu.

Za pripremu kreme od kestena potrebni su ovi sastojci:

  • 2 kg kestena
  • šećera jednako koliko i kestena
  • 1 mahuna vanilije
  • 3 žlice ruma

Ovo je vrlo ukusan krem namaz koji je jednostavno napraviti, a bit ćete gotovi već za 30-ak minuta. Količina sastojaka bit će dovoljna za 5 manjih staklenih teglica kremastog namaza, a želite li više, samo povećajte količinu.

Za početak kuhajte kestene 5 minuta, nakon toga skinite i vanjsku i unutarnju koru pa ih kuhajte još 30-ak minuta. Nakon što su kesteni kuhani ocijedite ih te smrvite na sitno tako da dobijete kašicu.

Dobivenu kašicu izvažite i dodajte jednaku količinu šećera, stavite mahunu vanilije, a ukoliko je smjesa pregusta možete je zaliti sa 1 dcl vode, kuhajte tako smjesu na niskoj temperaturi oko 45 minuta ili do kad se ne zgusne.

U dobivenu kremu dodajte rum te je nalijte u pripremljene staklene tegle i okrenite naglavce. Krem namaz spreman je za konzumaciju kad se ohladi.