Domaći liker
Kako napraviti liker od borovnice?
Uživajte u okusu i hranjivim tvarima borovnice i van sezone njihova dozrijevanja. Napravite fini liker od ovog voća kojeg ćete moći piti tokom cijele godine. Ponudite ga prijateljima kada dođu na druženje ili iznenadite nekoga i poklonite mu domaći liker kojeg ste sami napravili.
Priprema je jednostavna, a potrebno vam je sljedeće:
- 250 g svježih borovnica
- 0,5 l rakije, najbolje rakija od loze
- 100 g šećera
- 0.5 vode
- 2 - 3 klinčića cimeta
Borovnice najprije dobro operite, izgnječite i stavite u staklenku. Prelijte ih rakijom od loze, dobro zatvorite i ostavite na suncu (možete ih staviti na balkon, terasu ili negdje uz prozor), neka tako stoje oko mjesec dana. Svakih nekoliko dana malo promućkajte staklenku, a nakon mjesec dana napitak dobro procijedite.
Iskuhajte šećer i klinčiće u vodi nekolko minuta dok ne dobijete sirup. Iz tog sirupa maknite klinčiće i pomiješajte ga sa prethodno procijeđenim likerom od borovnice. Nalijte ovaj liker u staklene boce, dobro zatvorite i ostavite da odstoji još barem mjesec dana prije degustacije.
Uživajte u aromi likera tokom zimskih mjeseci kada će vas dodatno zagrijati.