
Prožimanje začina i alkohola
Liker od koštica breskve nije široko poznat, no čini zanimljiv aperitiv
Sastojci:
- 50 koštica bresaka
- 3/4 kg šećera
- 2 g cimeta
- 1 g muškatnog oraščića
- 1 I 96%-tnog alkohola
- 1 limun
Postupak:
Razbijte koštice, izvadite im jezgre i sitno ih nasjeckajte. Stavite u bocu od 2,5 I i zalijte alkoholom. Ogulite samo gornji žuti sloj limunove kore i dodajte košticama. Umiješajte i druge začine. Bocu zatvorite i zapečatite. Neka odleži 6 tjedana na hladnom mjestu i ne zaboravite je protresti svakog dana.
Zatim u 3 dl vode kuhajte šećer 3 minute. Na cjediljku stavite dvostruku gazu, pa procijedite alkohol. Dodajte ohlađeni sirup, pa razlijte u boce koje ne smiju biti do vrha pune. Začepite ih i zapečatite. Neka liker odleži još nekoliko tjedana.
Izvor: 2472