Piće i hrana 23.03.2016. 08:45. Zadnja izmjena: 23.03.2016. 09:35.

Izvrstan namaz

Maslac od badema u dvije verzije

Maslac od badema može se raditi od svježih ili od zapečenih badema. Pečenje će dati nešto drugačiju aromu namazu. Mi vam dajemo oba recepta i predlažemo vam da isprobate obje varijante te da nam javite koja vam je bolja i ukusnija.

Varijanta sa zapečenim bademima

Stavite bademe u pećnicu zagrijanu na 150 Celzijevih stupnjeva i ostavite da se peku 20 minuta. Ukoliko vam pećnica neravnomjerno grije onda ih tijekom pečenja nekoliko puta protresite kako bi se jednoliko zapekli.

  • Izvadite bademe iz pećnice i stavite u mikser. Dodajte prstohvat soli i dvije žličice maslinovog ulja.
  • Miksajte dok bademi ne budu temeljito sameljeni.
  • Nastavite miksati dok se smjesa ne pretvori u maslac.
  • Izvadite smjesu i spremite u hladnjak.

Varijanta sa sirovim bademima

Sve je isto kao u prvoj varijanti samo bez pečenja. Kod svježih badema trebat će dulje da oni puste ulje i da se pretvore u maslac. Budite strpljivi, miksati treba i preko 10 minuta, ovisno o kvaliteti badema.

Važna napomena

Kod miksanja trebate biti strpljivi. Nemojte nakon nekog vremena odustati ili dodavati previše maslinovog ulja zato što su se bademi usitnili, a nisu se pretvorili u maslac. Taj proces traje dosta dugo, oko 12 minuta.

 

Za kraj

Želite li maslac zasladiti, dodajte u smjesu med i promiješajte. Nemojte med dodavati u mikser da se ne zalijepi po rubovima, nego ga dodajte u gotovi maslac.

Na identičan način možete pripremiti i maslac od brazilskih oraščića, indijskih oraščića i lješnjaka. Možete i kombinirati orašaste plodove i napraviti namaz od više njih zajedno.

 

Recept za čokoladna uskrsna jaja