Piće i hrana 17.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 06.05.2016. 12:23.

Jedna od najzdravijih namirnica

Uključite med u svoju prehranu

Koliko meda treba uzimati

Današnja medicina došla je do zaključka da je med dragocjena hrana za čovjeka, od rođenja pa do duboke starosti u zdravlju i u bolesti. Naravno, i tu postoje izvjesna pravila kako, kada i koliko meda treba uzimati. Već tri mjeseca poslije rođenja bebi se može davati po pola žličice meda dnevno, ali obavezno rastvorenog u mlijeku, čaju ili kašici.

Kasnije, beba može dobivati i cijelu žličicu meda, uvijek rastvorenog u nekoj drugoj hrani. Mališani školskog uzrasta i mladež mogu uzimati po dvije žlice meda, a odrasli više, najviše do 100 grama dnevno (u svrhu liječenja).

Tko treba uzimati med

Med se posebno preporučuje djeci koja boluju od rahitisa ili anemije, najbolje uz riblje ulje. Kada se med i riblje ulje uzimaju istovremeno, bolje se iskorištava D vitamin, a poboljšava se i iskorištavanje nekih minerala. Mladi koji se bave sportom također trebaju redovito uzimati med, tako će brže nadoknaditi izgubljenu energiju i dobiti sve one zaštitne tvari koje su im potrebne.

Trudnicama koje u početku trudnoće pate od mučnine i povraćanja, preporučuje se uzimanje meda rastvorenog u mlakoj vodi, to će im smanjiti ili sasvim ukloniti tegobe. Dojilje također trebaju redovito uzimati med te će prijati i njima i bebi, a smanjuje rizik od rahitisa mališana. Žene koje pate od klimakteričnih tegoba trebaju uzimati med s mlijekom pa će im tegobe u velikoj mjeri biti smanjene ili sasvim uklonjene.

U vremena kada vladaju infekcije dišnih putova ili epidemija gripa, med. propolis i drugi pčelinji proizvodi dragocjeni su jer pojačavaju otpornost organizma protiv infekcije. Starijim osobama preporuča se redovito uzimanje meda pomiješanog sa sitno isjeckanim mladim lišćem bokvice.

Medom protiv kašlja

Koje su vrste meda na našem području?

Izvor: 2334