Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 23.03.2016. 14:18.

Proizvod pčela

Koji su glavni sastojci meda?

U ovo godišnje doba učestale su prehlade i viroze, pa posežemo za raznim čajevima i medom da bismo se riješili tih neugodnosti. Stoga bi dobro bilo da nešto više znamo o tom pčelinjem proizvodu. 

Med i ostali pčelinji proizvodi (propolis, matična mliječ i dr.) prava su riznica ljekovitih tvari koje se od pamtivijeka koriste u narodnoj medicini. Od davnina je čovjek poznavao med i cijenio njegova hranjiva svojstva. Nije ga upotrebljavao samo kao hranu, već i kao lijek i sredstvo za konzerviranje. Med je prirodna hrana onakva kakva dolazi iz košnice, kao rezultat prerade biljnih sokova u pčelama, i njegova kvaliteta ne mora se poboljšavati nikakvom doradom.

Glavni sastojci u medu su šećeri, i to uglavnom jednostavni šećeri fruktoza i glukoza, organske kiseline, proteini, minerali, vitamini i dr. Vidi se da se u medu nalazi riznica najdragocjenijih darova prirode koji je toliko probavljiv da ga ljudski organizam gotovo bez opterećenja prenosi u krv jer su svi sastojci u medu prihvatljivi za organizam.

Med je namirnica koja se umjetnim putem ne može proizvesti, unatoč golemom napretku tehnologije i znanosti. Prirodni med dobije se tako da se vrcanjem iscijedi iz voštanog saća, procijedi kroz sito i stavi u određene posude da bi neke vrste meda, nakon nekog vremena, jednolično kristalizirale. Na tržištu se može naći i med u saću koji ima višu cijenu zbog složenijeg dobivanja.

Vrste meda, koje vrste meda postoje u Međimurju 

Izvor: 2800