Piće i hrana 10.02.2020. 10:31. Zadnja izmjena: 10.02.2020. 10:48.

Hotel Park

Optimalna količina nutrijenata i energije koja oduševljava sva ljudska osjetila

Standardna ponuda gableca koji se svakodnevno poslužuju u čakovečkom restoranu Hotela Park, od danas je obogaćena vegaterijanskih jelima spremljenih po recepturi učitelja kuhanja Ivana Palijana iz SATTVA Centra zdravlja i sreće.

Ivan Palijan, učitelj aayurvedskog kuhanja

Minulog su tjedna u hotelu održane radionice, kroz koje je zaposlenicima kuhinje restorana Ivan Palijan prenio svoja znanja i smjernice za pripremu cjelovitog vegetarijanskog obroka na temeljima ayuverdske kuhinje, koja omogućava da se obroci planiraju sukladno potrebama, tjelesnoj konstituciji, godišnjem dobu te se tako dobiva optimalna količina nutrijenata i energije koja oduševljava svih pet ljudskih osjetila. Za pripremu spomenutih jela koristi se isključivo sezonsko povrće od lokalnih proizvođača i dobavljača te organski uzgojene žitarice i grahorice koje zadovoljavaju potrebe za nutrijentima te sjemenke i orašasti plodovi koji upotpunjuju prehranu uz začine koji obrok čine ukusnijim.

S radionice u kuhinji Hotela Park, slijeva Ivan Palijan, Gordana Carević, Mirica Muršić, Zoran Nenadović, Višnja Pancer te šef kuhinje Božo Baranić

– Važno je naglasiti da se povrće ne prokuhava već se pari i stavlja u jelo kako bi zadržalo maksimalne nutrijente. Obroci su pripremljeni na način najbolji za ljudski organizam, kako bi tijelo dobilo maksimum energije te hranu što lakše probavilo, zaključio je Palijan. Naglasak je stavljen na kvalitetne cjelovite namirnice poput slanutka, riže, heljde, ječma, kvinoje te svježeg sezonskog povrća koje su izvor proteina, minerala, vitamina i vlakana. Vege meni sadrži juhu od sezonskog povrća, salate od sezonskog povrća te glavnog jela od kombinacije žitarice i grahorice s kuhanim povrćem, obogaćeno začinima, sve po pristupačnoj cijeni koja ne odskače od klasičnih jela. Gableci se poslužuju svakog dana od 10 do 13 sati, a aktualna tjedna ponuda menija dostupna je na web stranicama hotela Park.


RECEPT -  VEGE BOLOGNESE

SASTOJCI

• 2 žlice maslinovog ulja

• 1 šalica smeđe leće

• 1/2 šalice poriluka nasjeckanog

• 1/2 šalice mrkve nasjeckane

• 1/2 šalice celera nasjeckanog

• 1 šalica rajčice oguljene, očišćene od koštica. nasjeckane

• 1 žličica soli

• 1/2 žličice mljevenog crnog papra

• 1 list lovora

• 1/2 šalice bademovog mlijeka

• 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića


POSTUPAK

Smeđu leću namočite 4 sata, a zatim kuhajte u vodi 20 minuta, dok ne postane mekana.

Zagrijte maslinovo ulje, dodajte poriluk, mrkvu, celer i lovor i pirjajte 5 minuta ili dok povrće ne postane mekano. Dodajte leću, muškatni oraščić, sol, papar i bademovo mlijeko te kuhajte još pet minuta.

Parite rajčicu 3 minute i zatim od nje napravite pire u multipraktiku. Dodajte u umak, sklonite s vatre i promiješajte. Kao prilog ovom jelu idealni su njoki od špinata te salata. 

Izvor: 3381