Umak pogodan za bograč
Pasiranje rajčice
Svi znamo da je domaći proizvod uvijek i najbolji proizvod. Gotovo sve što poželite možete pripremiti i kod kuće, jedino što vam je potrebno su sastojci, a bilo bi najbolje kada bi oni bili domaći i svježi.
Pasiranu rajčicu uz malo truda možete pripremiti sami kod kuće i koristiti je sa gotovo svim jelima tokom cijele zime. Želite li pripremiti pasiranu rajčicu, potrebni su vam ovi sastojci :
- 10-15 kg rajčice (sve ovisi o tome koju količinu želite napraviti)
- šećer
- sol
Sama priprema započinje od toga da dobro operete rajčicu, očistite je i narežete na polovine ili četvrtine, ovisno o tome koliko je velika. Narezanu rajčicu stavite u veliki lonac na kuhanje, dodajte žlicu soli i žlicu šećera te kuhajte tako oko 45 minuta povremeno miješajući.
Kad je kuhana ostavite je da se ohladi, a nakon toga je ispasirajte. Ispasiranu rajčicu ponovo stavite na kuhanje oko 90 minuta - što duže se kuha to će biti gušća.
Dodajte još 4 žlice šećera i 5 žlica soli (ovisi o potrebama i željama možete dodati više ili manje, najbolje je da isprobate). Prokuhanu rajčicu stavite u staklene tegle i čuvajte na hladnom mjestu.