Piće i hrana 03.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 11.05.2016. 14:20.

Umak pogodan za bograč

Pasiranje rajčice

Svi znamo da je domaći proizvod uvijek i najbolji proizvod. Gotovo sve što poželite možete pripremiti i kod kuće, jedino što vam je potrebno su sastojci, a bilo bi najbolje kada bi oni bili domaći i svježi.
Pasiranu rajčicu uz malo truda možete pripremiti sami kod kuće i koristiti je sa gotovo svim jelima tokom cijele zime. Želite li pripremiti pasiranu rajčicu, potrebni su vam ovi sastojci :

  • 10-15 kg rajčice (sve ovisi o tome koju količinu želite napraviti)
  • šećer
  • sol

Sama priprema započinje od toga da dobro operete rajčicu, očistite je i narežete na polovine ili četvrtine, ovisno o tome koliko je velika. Narezanu rajčicu stavite u veliki lonac na kuhanje, dodajte žlicu soli i žlicu šećera te kuhajte tako oko 45 minuta povremeno miješajući.
Kad je kuhana ostavite je da se ohladi, a nakon toga je ispasirajte. Ispasiranu rajčicu ponovo stavite na kuhanje oko 90 minuta - što duže se kuha to će biti gušća.

Dodajte još 4 žlice šećera i 5 žlica soli (ovisi o potrebama i željama možete dodati više ili manje, najbolje je da isprobate). Prokuhanu rajčicu stavite u staklene tegle i čuvajte na hladnom mjestu.