Piće i hrana 21.08.2020. 12:40. Zadnja izmjena: 21.08.2020. 13:11.

TORTA

Pavlova s malinama pravi je ljetni desert

Torta Pavlova pravi je ljetni desert koji se po originalnoj recepturi radi samo s bjelanjcima, šećerom, slatkim vrhnjem i voćem. U nastavku donosimo blago pojačani recept za tortu koju ćete zasigurno raditi više puta.

Od sastojaka je potrebno: 

ZA BEZE KORE

  • 4 bjelanjka
  • 200g šećera
  • žlica limunovog soka

PRELJEV OD MALINA

  • 200g (smrznutih) malina
  • 4 žlice šećera
  • 2 žlice vode
  • (ravna) žlica gustina

BIJELA KREMA

  • 500g mascarponea
  • 250ml vrhnja za šlag
  • vrećica vanilin šećera

CRNA KREMA

  • 200g čokolade
  • 200ml vrhnja za šlag

Postupak: 

1

Za pripremu kora: miksajte bjelanjke (sobne temperature) dok se ne počnu pjeniti, zatim dodavajte žlicu po žlicu šećera i miksajte sve dok smjesa ne postane čvrsta i dok se šećer skroz ne otopi. Dodajte žlicu limunovog soka i lagano umiješajte (možete ga zamijeniti s alkoholnim octom).

2

Na dva papira za pečenje iscrtajte krugove veličine cca 28 cm pa smjesu podjelite na pola i ravnomjerno razmažite u širini krugovana papiru u dva pleha. Ako imate pećnicu s ventilatorom možete ih peći/sušiti istovremeno na temperaturi od 120°C sat i pol. Također možete smanjiti temperaturu na 50°C i sušiti ih par sati ili čak cijelu noć. Nakon što su se osušile, ugasite pećnicu, otvorite vrata i ostavite da se skroz ohlade u pećnici.

3

U lončić stavite maline, šećer i vodu pa na laganoj vatri ostavite da prokuha. U posebnoj posudici razmutite gustin s malo vode. Kad su maline prokuhale maknite ih s vatre, dodajte razmućeni gustin, umiješajte pjenjačom da se ne stvore grudice pa vratite još minutu na vatru da se smjesa zgusne (ali ne previše, mora ostati malo tekuća da se može lijepo razmazati). Ostavite da se ohladi.

4

Pripremite crnu kremu tako da na pari otopite čokoladu. Kad se dopola otopila dodajte joj vrhnje za šlag (200 ml) pa miješajte dok se smjesa ne postane glatka i sjajna. Ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi (nikako u hladnjaku).

5

Pripremite bijelu kremu tako da vrhnje za šlag (250 ml) smiksate u šlag pa pomiješajte ručno s mascarponeom i vanilin šećerom.

6

Složite tortu tako da na beze koru prvo stavite pola crne kreme, zatim pola bijele kreme, pa preljev od malina. Pa sve ponovite još jednom.

7

Ostavite u hladnjaku par sati ili preko noći da se stisne.

 

Dobar tek!