Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 26.10.2016. 12:30.

Novogodišnji meni

Kako su stari Međimurci pripremali pečenu racu s mlincima?

Iz zbirke recepata međimurskih jela predstavljamo jedan svečani novogodišnji meni.

Predjelo: meso z tiblice, kuhani jezik, kuhani buncek, domaće kobasice, kosana mast, luk, krastavci, feferoni.

Juha: goveđa s domaćim rezancima

Glavno jelo: pečena raca s mlincima

Desert: zdigana kukuruzna zlevanka z orehima

Pečena raca s mlincima:

  • 1 patka
  • 60 dag brasna
  • 2 žlice soli
  • 4 žlice masti
  • 1 mala žlica papra
  • 1 dl crvenog vina
  • 2 dl vode

Mlinci i perad

Postupak:

Očišćena patka se posoli i pusti odstajati, zatim se prelije rastopljenom masti, vodom i vinom. U toku pečenja polijeva se vlastitim sokom. Mlince zamijesimo od brašna, vode i malo papra.

Ispečemo ih, prelijemo vrelom vodom te zatim ocijedimo. Kad je pečenka gotova, zalijemo mlince njenim sokom. Uz to se poslužuje salata od crvenog zelja.

Ku(ku)ruzna zlevanka

Izvor: 1769