Novogodišnji meni
Kako su stari Međimurci pripremali pečenu racu s mlincima?
Iz zbirke recepata međimurskih jela predstavljamo jedan svečani novogodišnji meni.
Predjelo: meso z tiblice, kuhani jezik, kuhani buncek, domaće kobasice, kosana mast, luk, krastavci, feferoni.
Juha: goveđa s domaćim rezancima
Glavno jelo: pečena raca s mlincima
Desert: zdigana kukuruzna zlevanka z orehima
Pečena raca s mlincima:
- 1 patka
- 60 dag brasna
- 2 žlice soli
- 4 žlice masti
- 1 mala žlica papra
- 1 dl crvenog vina
- 2 dl vode
Postupak:
Očišćena patka se posoli i pusti odstajati, zatim se prelije rastopljenom masti, vodom i vinom. U toku pečenja polijeva se vlastitim sokom. Mlince zamijesimo od brašna, vode i malo papra.
Ispečemo ih, prelijemo vrelom vodom te zatim ocijedimo. Kad je pečenka gotova, zalijemo mlince njenim sokom. Uz to se poslužuje salata od crvenog zelja.
Izvor: 1769