Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 17.10.2016. 09:55.

Spremanje peradi

Vrijeme potrebno da se purica ispeče ovisi o njezinoj veličini, starosti i punjenju

Sastojci:

  • puran ili purica
  • ploške slanine (špeka)
  • mlinci
  • sol

Postupak:

Očišćenog i opranog purana dobro natrljati solju iznutra i izvana te pustiti preko noći da stoji. Prije pečenja prekriti mu prsa ploškama od slanine ili ga zamotati u mašću namazani papir koji pričvrstimo čačkalicama, te polagano pečemo što kod mladoga purana ili purice traje sat i četvrt, a kod velikog šopanog i do 3 sata.

Cijelo vrijeme pečenja polijevamo ga mašću i sokom kojeg ispušta po papiru kao obično po pečenki. Pola sata prije pečenja skine se papir, te se i dalje marljivo polijeva sokom.

Ako sumnjamo da je puran stariji, treba ga dulje i dobro ispeći. Puran se posluži narezan obavezno s mlincima.

Mudre misli i izreke

Punjena purica

Sir ementaler - panirani

Recept za božićni kruh

Čokoladna torta s bananama

Kako napraviti vruću čokoladu

Brownies

Priprema indijskog čaja

Izvor: 2331