Spremanje peradi
Vrijeme potrebno da se purica ispeče ovisi o njezinoj veličini, starosti i punjenju
Sastojci:
- puran ili purica
- ploške slanine (špeka)
- mlinci
- sol
Postupak:
Očišćenog i opranog purana dobro natrljati solju iznutra i izvana te pustiti preko noći da stoji. Prije pečenja prekriti mu prsa ploškama od slanine ili ga zamotati u mašću namazani papir koji pričvrstimo čačkalicama, te polagano pečemo što kod mladoga purana ili purice traje sat i četvrt, a kod velikog šopanog i do 3 sata.
Cijelo vrijeme pečenja polijevamo ga mašću i sokom kojeg ispušta po papiru kao obično po pečenki. Pola sata prije pečenja skine se papir, te se i dalje marljivo polijeva sokom.
Ako sumnjamo da je puran stariji, treba ga dulje i dobro ispeći. Puran se posluži narezan obavezno s mlincima.
Izvor: 2331