Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 26.10.2016. 12:19.

Varivo, umak ili juha?

Poriluk nam može poslužiti za razna jela, osobito ujesen kad je na vrhuncu sezone

Velike su mogućnosti za pripremanje poriluka. Mi ga, nažalost, pripremamo samo kao varivo ili kao dodatak juhama. Bujno zeleno lišće ima nekoliko puta više vitamina nego njegov bijeli dio. Velika je šteta što se uglavnom lišće poriluka odbacuje, a priprema se samo njegov mesnati bijeli dio.

Lišće možete isto tako staviti u variva, umak ili dodatak salatama. Mesnati bijeli dio posebno se sprema na razne načine zapečen, nadjeven i preliven raznim preljevima. Maštovito pripremljen kao nadjev za palačinke i pite, poriluk je privlačan za jelo u kasne jesenske dane, osobito zimi kad je izbor povrća najsiromašniji, a njegova je sezona na vrhuncu.

Varivo od poriluka i krumpira

Izvor: 2637