Recept
Povrće s ječmom
Ječam je kod nas u Međimurju pomalo zanemarena namirnica no znajte da i njime možete pripremiti ukusna jela.
- Potrebno vam je 200 grama ječma, četiri žlice maslinovog ulja, dva češnja češnjaka, crvena paprika, 150 grama gljiva, 175 grama brokule, 150-200 mililitara povrtnog temeljca, manja konzerva kukuruza, sol i papar.
Ječmenu kašu skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite je i stavite na toplo. Brokulu iskidajte na cvjetove, a stabljiku narežite na kocke. Gljive narežite na četvrtine ili deblje ploške. Papriku očistite i sitno nasjeckajte. U duboku tavu ulijte ulje pa popržite gljive i papriku. Dodajte protisnuti češnjak i brokulu. Kratko pržite pa zalijte s malo povrtnog temeljca. Kad brokula malo povene, dodajte kukuruz, začinite solju i paprom te sve promiješajte. Umiješajte kuhani ječam, zalijte s preostalim temeljcem i pirjajte dok se svi sastojci ne prožmu, a ječam upije tekućinu.