Mljac! na kajkavski način
Recept za pretepeni grah
Kaj su jeli naši stari
Naše mamice su bile jako fletne žene. Obed je bio glavno jelo u kući. Ako su išle na polje, kuhale su jela koja su bila prije gotova, a ako su bile doma, pripremale su se prave gozbe.
Pretepeni grah - sastojci
Pripremite: 40 dkg graha, 5 dl mlijeka, 6 dl kiselog vrhnja, 20 dag brašna, sol, papar, žličicu mljevene paprike, žlicu masti.
Pretepeni grah - postupak
Grah namočite dan uoči kuhanja. Pristavite ga kuhati pa kad provri, ocijedite vodu i nalijte svježu. Posolite, skuhajte, odlijte pola vode, dolijte mlijeko i popaprite. Načinite pritep: umiješajte u vrhnje brašno, dodajte juhi i neka se još kuha.
Po želji: na masti propržite mljevenu papriku i dodajte jelu.
Izvor: 2337