Piće i hrana 23.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 26.07.2016. 13:27.

Mljac! na kajkavski način

Recept za pretepeni grah

Kaj su jeli naši stari

Naše mamice su bile jako fletne žene. Obed je bio glavno jelo u kući. Ako su išle na polje, kuhale su jela koja su bila prije gotova, a ako su bile doma, pripremale su se prave gozbe.

Pretepeni grah - sastojci

Pripremite: 40 dkg graha, 5 dl mlijeka, 6 dl kiselog vrhnja, 20 dag brašna, sol, papar, žličicu mljevene paprike, žlicu masti.

Pretepeni grah - postupak

Grah namočite dan uoči kuhanja. Pristavite ga kuhati pa kad provri, ocijedite vodu i nalijte svježu. Posolite, skuhajte, odlijte pola vode, dolijte mlijeko i popaprite. Načinite pritep: umiješajte u vrhnje brašno, dodajte juhi i neka se još kuha.

Po želji: na masti propržite mljevenu papriku i dodajte jelu.

Zlev(an)ka

Recepti sa svinjetinom

Izvor: 2337