Uz suho bijelo vino
Priprema piletine s gljivama
Sastojci:
- jedno pile
- 200 g svježih gljiva
- 2 tube rajčice - ulje
- jedna čašica konjaka
- 2 dcl bijelog vina
- 1 dcl juhe
- dva češnja češnjaka
- glavica luka
- svežanj peršunovog lišća
- mljevena crvena paprika
- sol
- papar
Priprema:
Očistiti i narezati pile na manje komade. Popržiti u tavi da dobije boju i izvaditi.
Očistiti gljive, izrezati na veće komade, luk nasjeckati, dodati rajčicu (još bolje ajvar) i sve skupa pirjati u vrućoj tavi sat vremena.
Vratiti piletinu, promiješati, zaliti konjakom i flambirati. Zaliti vinom. Pirjati još 25 minuta i usput zalijevati juhom.
Začiniti solju, paprom i paprikom prema ukusu. Piletinu i gljive staviti na pladanj, a umak prokuhati na jakoj vatri da se zgusne.
Dodati kosani češnjak i peršin i malo promiješati. Preliti piletinu i gljive. Ukrasiti listovima peršina i servirati vruće s domaćim rezancima.
Dodatni savjet: poslužiti uz suho bijelo vino
Izvor: 2064