Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 21.09.2016. 08:32.

Varijante pripreme

Na koje se sve načine može spremiti ribu i koji je od njih najzdraviji?

Ako se odlučite kuhati ribu u vodi, tada joj dodajte povrće (mrkvu, luk, korijen peršina) te od začina lovorov list, papar, češnjak, sol, ocat. Pri takvom načinu pripreme se gubi nešto vitamina. Zato je bolje pripremati ribu kuhanjem na pari kada je gubitak minerala i vitamina zanemariv. Možete pokušati npr. filete oslića kuhati na pari u posudama koje su za to namijenjene ili na plitkom tanjuru kojeg položite na lonac sa kipućom vodom. Ribu pospite začinima i pokrijte je drugim tanjurom ili poklopcem. Tako će se riba skuhati u vlastitom soku.

Prije nego što je poslužite, posolite je i prelijete vlastitim sokom, a možete dodati i nekoliko kapi maslinovog ulja, malo sjeckanog češnjaka i peršina. Ribu možete dinstati u vlastitom soku u otvorenoj ili zatvorenoj posudi uz dodatak malo biljnog ulja i limunovog soka.

Riba je vrlo ukusna i ako se pripremi u alu foliji. Ako se odlučite za pripremu ribe na žaru, tada ploča ne smije biti previše zagrijana.  Takvu ribu premažemo maslinovim uljem i također nakapamo limunovim sokom, a okus će biti još bolji ako u maslinovom ulju nekoliko dana stoji ružmarin.

Ribe, osobito veće, možemo peći u pećnici. Tepsiju s ribama u početku pokrijemo kraju pečenja kako bi riba dobila lijepu boju. Izbjegavajte prženje ribe, jer će tako upiti previše ulja, a uz to prilikom prženja ulja na visokim temperaturama, stvaraju se štetni spojevi.

Na kraju ćemo vam otkriti mali trik. Naime, nekima smeta specifičan miris ribe prilikom pripreme, koji se može izgubiti ako prije pripreme ribu operete u jako slanoj vodi (upotrijebite morsku sol).

Skuša u foliji

Plava riba i omega-3 masne kiseline

Plava riba u ishrani

Izvor: 2817