Recept
Pripremite krofline - poslasticu prigodnu za ovo doba godine
Krafne, odnosno krofline kako kažemo u Međimurju, obično jedemo na fašnik, ali jednako su dobre i svakog drugog dana u godini. Prže se u ulju s obje strane, puniti se mogu pekmezom, marmeladom, kremom od vanilije ili čokoladom, a ukrašavaju se šećerom u prahu.
Evo jedne varijante kako ih pripremiti
Sastojci:
- 600 grama glatkog brašna
- 50g kvasca
- dvije žlice šećera
- 150g maslaca
- 3 dl mlijeka
- jedno jaje
- tri žumanjka
- marmelada ili nešto drugo za punjenje
- ulje
Kvasac pomiješamo sa žlicom brašna, šećera, 1 dl toplog mlijeka i pustimo da se digne (oko 20 minuta). Preostalo brašno pomiješamo s maslacem, dodamo žumanjke, jaje, dignuti kvasac i ostatak toplog mlijeka.
Tijesto promijesimo i ostavimo dizati oko 40 minuta, nakon čega ga razvaljamo na debljinu 1 cm. Okruglom šalicom ili sličnim predmetom izrežemo krugove. Na svaki drugi stavimo žlicu marmelade od marelice i prekrijemo sa praznim. Okruglom šalicom ili sličnim predmetom spojimo tijesta i izrežemo višak. Tako dobivene oblike pustimo da se dižu još pola sata.
Pržimo u vrućem ulju, okrećemo tako dugo dok se strane ne isprže do željene boje, a prije serviranja krafne posipamo šećerom u prahu.