Piće i hrana 10.02.2018. 08:23. Zadnja izmjena: 10.02.2018. 08:35.

Recept

Pripremite krofline - poslasticu prigodnu za ovo doba godine

Krafne, odnosno krofline kako kažemo u Međimurju, obično jedemo na fašnik, ali jednako su dobre i svakog drugog dana u godini. Prže se u ulju s obje strane, puniti se mogu pekmezom, marmeladom, kremom od vanilije ili čokoladom, a ukrašavaju se šećerom u prahu. 

Evo jedne varijante kako ih pripremiti

Sastojci:

  • 600 grama glatkog brašna
  • 50g kvasca
  • dvije žlice šećera
  • 150g maslaca
  • 3 dl mlijeka
  • jedno jaje
  • tri žumanjka
  • marmelada ili nešto drugo za punjenje
  • ulje

Kvasac pomiješamo sa žlicom brašna, šećera, 1 dl toplog mlijeka i pustimo da se digne (oko 20 minuta). Preostalo brašno pomiješamo s maslacem, dodamo žumanjke, jaje, dignuti kvasac i ostatak toplog mlijeka.

Tijesto promijesimo i ostavimo dizati oko 40 minuta, nakon čega ga razvaljamo na debljinu 1 cm. Okruglom šalicom ili sličnim predmetom izrežemo krugove. Na svaki drugi stavimo žlicu marmelade od marelice i prekrijemo sa praznim. Okruglom šalicom ili sličnim predmetom spojimo tijesta i izrežemo višak. Tako dobivene oblike pustimo da se dižu još pola sata.

Pržimo u vrućem ulju, okrećemo tako dugo dok se strane ne isprže do željene boje, a prije serviranja krafne posipamo šećerom u prahu.

Ovdje je i recept za dubrovačke fritule