Piće i hrana
29.12.2017. 11:46.
Zadnja izmjena: 29.12.2017. 11:46.
Recept
Pripremite neizostavno novogodišnje jelo - sarmu
Neizostavno novogodišnje jelo pripremljeno od standardnih sastojaka na malo drugačiji način. Isprobajte!
Sastojci:
- glavica kupusa
- 1/2 kg mljevenog mesa
- mala šalica (2 dcl) riže
- 1 glavica luka
- malo pancete
- peršin
- 3 decilitra pasirane rajčice
- vegeta
- sol
- papar
- bosiljak
- mljevena slatka crvena paprika
Priprema:
- Očistite glavicu kupusa, izdubite nožem sredinu, tj. uklonite korijen.
- Kuhajte u posoljenoj vodi 10 - tak minuta, izvadite je i ostavite da se malo ohladi. Pažljivo razdvojite listove, deblji dio stanjite kako bi se mogli lijepo savijati.
- Rižu skuhajte u vodi s vegetom.
- Isjeckajte luk i pancetu na sitne kockice i kratko ih prodinstajte na malo ulja.
- Pomiješajte meso, luk, pancetu, rižu, peršinovo lišće, začinite i dobro umijesite. Na ovu količinu možete staviti 3 - 4 žličice vegete, ravnu žličicu papra, pola žličice bosiljka, 1 žličicu slatke paprike.
- Na svaki list kupusa stavite malo mesa, pa uvijte u sarmu. Sarme slažite u posudu za pećenje što gušće, kako bi držale jedna drugu savijenom. Ostatak kupusa nakon što potrošite smjesu, isjeckajte u posudu.
- Na sarmu nalijte malo vode, tek da bude na dnu.
- Pokrijte posudu folijom i stavite u pećnicu na 175°C da se krčka pola sata, otklopite sarmu i pojačajte na 200°C i pecite još nekih pola sata kako bi sarma od gore porumenila.
Dobar tek!