Piće i hrana 22.03.2016. 10:49. Zadnja izmjena: 23.03.2016. 08:25.

Tradicionalno za Uskrs

Recept za međimurski slatki perec (pincu, uskršnju pogaču)

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 2 cijela jaja
  • 3 žutanjka
  • 1,5 dcl ulja
  • 6 dl mlijeka
  • sol
  • 80 gr šećera (ako želite slađu verziju, može i do dvostruko više)
  • 1 jaje za premaz
  • po želji vanilija, korica od limuna, naranče, rum

Priprema:

Prosijati brašno, zagrijati mlijeko, oduzeti decilitar u kojem smo rastopili kvasac. Smutiti jaja; kad se kvasac digne, lagano smiješati sve sastojke. Izraditi tijesto i ostaviti ga da se diže.

Kad se tijesto digne, još jednom dobro izmijesiti, podijeliti na pola (za 2 manja pereca može i na 4 dijela).

Svaki dio izvaljati u duguljastu štrucu (ovisno o veličini tepsije koju ćete koristiti).

Po dva dijela ispreplesti jedan preko drugog.

Napraviti vijenac, staviti u premazanu tepsiju i ostaviti 20-ak min da se diže.

U sredinu vijenca može se staviti okrugla zdjelica kako bi oblik ostao okrugao.

Premazati vijenac izmućenim jajem i staviti peći na 180 Celzijevih stupnjeva otprilike sat vremena.

Kad se ispeče dopola, prekriti folijom kako perec ne bi previše potamnio.