Tradicionalno za Uskrs
Recept za međimurski slatki perec (pincu, uskršnju pogaču)
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 kocka kvasca
- 2 cijela jaja
- 3 žutanjka
- 1,5 dcl ulja
- 6 dl mlijeka
- sol
- 80 gr šećera (ako želite slađu verziju, može i do dvostruko više)
- 1 jaje za premaz
- po želji vanilija, korica od limuna, naranče, rum
Priprema:
Prosijati brašno, zagrijati mlijeko, oduzeti decilitar u kojem smo rastopili kvasac. Smutiti jaja; kad se kvasac digne, lagano smiješati sve sastojke. Izraditi tijesto i ostaviti ga da se diže.
Kad se tijesto digne, još jednom dobro izmijesiti, podijeliti na pola (za 2 manja pereca može i na 4 dijela).
Svaki dio izvaljati u duguljastu štrucu (ovisno o veličini tepsije koju ćete koristiti).
Po dva dijela ispreplesti jedan preko drugog.
Napraviti vijenac, staviti u premazanu tepsiju i ostaviti 20-ak min da se diže.
U sredinu vijenca može se staviti okrugla zdjelica kako bi oblik ostao okrugao.
Premazati vijenac izmućenim jajem i staviti peći na 180 Celzijevih stupnjeva otprilike sat vremena.
Kad se ispeče dopola, prekriti folijom kako perec ne bi previše potamnio.