
Recept za nabolji ajvar
Recept za savršeno kremasti ajvar od paprika
Ajvar. Malo tko ne voli ajvar. U nastavku donosimo izvornu makedonsku recepturu za ajvar koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Nije jeftin s obzirom na količinu posla i truda kojeg je potrebno uložiti u izradu i definitivno nije za one koji žele napraviti nešto na brzinu, ne ispadne ga puno, ali okus... Okus ovog ajvara je božanstven. Izvrstan je kao prilog roštilju, volimo ga jesti uz neki slani sir i pršut ili jednostavno na tostiranom kruhu.
SASTOJCI
- 14 kg crvene rog paprike
- 1 l ulja
- 200 g šećera
- 200 ml vinskog octa
- 3 žlice soli
- 15 - 25 komada ljutih feferona (oprezno)
PROCEDURA
1. KORAK: Paprike operite i osušite. Cijele paprike stavite na roštilj i pecite ih dok se koža ne zacrni (paprike treba okretati da se zapeku sa svih strana). Kako je koja paprika gotova, stavljajte je u lonac koji držite stalno pokriven poklopcem (da se paprike dobro obare).
2. KORAK: Kad su sve paprike pečene, pripremite pladnjeve i nožiće za čišćenje istih. Ovo je najteži dio.. Potrudite se paprike dobro očistiti od koštica i guline (tako će ajvar biti kremastiji). Očišćene paprike stavljajte u cjedilo.
3. KORAK: Nakon što su sve paprike očišćene, narežite ih na komadiće ('kockice') dimenzija cca 1 cm x 1 cm.
4. KORAK: Pripremite veliki lonac i plamenik. U lonac ulijte ulje, umješajte šećer, sol i vinski ocat. Kad se sve otopi u ulju i octu, dodajte (ocijeđene) komadiće paprike i kuhajte barem sat i pol do dva uz neprestano mješanje. Feferone zarežite po sredini i dodajte u lonac pred sam kraj (okvirno pola sata prije). Ajvar je gotov kad procjenite da je gustoća istog zadovoljavajuća; tad izvadite i feferone, odnosno ono što je ostalo od njih (kožica).
5. KORAK: Ajvar ulijevajte u čiste (sterilne) teglice - skoro do vrha, dobro ih zatvorite i okrenite naopačke da se lagano hlade.
......
Na kraju, imat ćete tek između 6 - 8 teglica ajvara. Ali bit će to ajvar savršene kremaste teksture, slatkast na prvu, no s ljutim završetkom. Tako i mora biti, inače ćete smazati cijelu teglicu odmah :)