Piće i hrana 21.09.2016. 11:29. Zadnja izmjena: 21.09.2016. 12:39.

Iz talijanske kuhinje

Risotto sa slatkim plodovima jeseni (batatom, mrkvom i patlidžanom)

Lagano se primičemo kraju godišnjeg doba koje nas iznova, iz godine u godinu, bogato nagrađuje slasnim, sočnim plodovima. Rujanska svježa jutra s daškom nostalgije naviještaju posljednje plodove te suptilno upozoravaju na nadolazeće hladnije mjesece kada ćemo ljeto jedino moći prizvati pomoću punih flašica zimnice.

Trenutno vlada sezona kuhanja omiljenog umaka (bilo u ljutoj, bilo u blagoj varijanti) s kojim svi rado jedu pečene kriške krumpira. Ponekad zaluta neki patlidžan, sakrije se u špajzi te čeka da ga se upotrijebi na neki drugi način. Ovaj naš patlidžan baš je danas odlučio biti jedan od glavnih sastojaka risotta. Njemu se pridružuje i mrkva te nama još uvijek pomalo egzotična namirnica, slatki krumpir, tj. batat.

Batat se danas vrlo lako nabavlja na tržnicama ili na policama nešto većeg dućana te nema razloga zaobilaziti ovu krumpirastu namirnicu, štoviše, trebali biste je svakako uključiti u raznovrsnu ponudu vašeg malog kućnog restorana. Okusom je ovaj risotto pomalo slatkast, a bojom podsjeća na nadolazeće razdoblje otpadanja zlaćanih listova koji pokrivaju put sve do vrta, vaše male oaze... Prema tome, ovaj bi risotto bio svojevrsni antipod poznatom risottu primavera (proljetnom rižotu) – tj. risotto autunno (jesenski rižoto).

Sastojci:

  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 manji luk
  • 1 manji patlidžan
  • 1 batat
  • 3 mrkve srednje veličine
  • 200 g riže dugog zrna
  • 1 L vode
  • 1 čajna žličica kurkume
  • 3 jušne žlice vrhnja za kuhanje
  • sol
  • svježe mljeveni šareni papar
  • 50 g sira Edamera
  • 2 - 3 jušne žlice mladog kajmaka

Postupak:

U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje te lagano popržite luk da postane staklast. Potom dodajte očišćeni i na kockice narezani batat i mrkvu te lagano pirjajte na najslabijoj vatri uz povremeno miješanje.

Patlidžan ogulite, narežite na kockice te stavite u posebnu posudu. Kockice patlidžana posolite (jedna čajna žličica soli bit će dovoljna) te ostavite 10-ak minuta da puste vodu. Kockice patlidžana ocijedite dodatno rukama te stavite u posudu s ostalim povrćem. Nastavite pirjati povrće, ali malo pojačajte vatru.

Kad povrće dobije slabu koricu na površini, dodajte rižu, pomiješajte i pirjajte još 2 minute uz neprestano miješanje. Potom zalijte povrće i rižu vodom, pokrijte poklopcem i kuhajte na srednjoj vatri 20-ak minuta, dok se riža ne skuha, povće omekša, voda ispari, a od svih sokova povrća ne nastane umak.

Dodajte kurkumu, vrhnje za kuhanje, šareni papar te sol ako volite slanija jela (osobno nisam dodavala sol u jelo jer su posoljene kockice patlidžana već uvele slanost). Risotto promiješajte na laganoj vatri još minutu te poslužite još topao, a na vrh naribajte Edamer te stavite malo mladog kajmaka koji će dodatno dati onaj fini kremasti okus ovom slatkastom risottu.