Morski plodovi
Vrlo jednostavna priprema ukusne salate od hobotnice
Ovo je salata koju možete naručiti u gotovo svakom ribljem restoranu, no volite li morske plodove, ovaj ukusni specijalitet možete pripremiti i kod kuće. Priprema je vrlo jednostavna, a sastojci koji vam trebaju su:
- oko 2 kg hobotnice (dovoljno za 4 osobe),
- 2 glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- malo soli
- maslinovo ulje
- ocat
- peršin
- lovorov list
- krumpir
- rajčica, paprika
- kiselo vrhnje.
Kada kupujete hobotnicu za pripremu salate, vodite računa o tome da bude svježa. Svježu hobotnicu prepoznajete po tome što miriše po moru, meso joj je čvrsto, a koža bez sluzi.
Ukoliko ste kupili neočišćenu hobotnicu, najbolje da je očistitte i pripremite isti dan, a ukoliko je kupite smrznutu ona tako u hermetički zatvorenom pakiranju u zamrzivaču može stajati najviše dva mjeseca.
Očistite ju na način da joj izvrnete unutrašnjost prema van i izvadite utrobu, te odstranite oči i zube sa krakova i ogulite vanjsku opnu.
Priprema
Iskuhajte hobotnicu, tako da joj je glava prema dolje, a krakovi prema površini. U vodu u kojoj se kuha dodajte list lovora, glavicu luka i malo češnjaka. Potrebno ju je kuhati oko sat vremena. Kada je kuhana, ohladite je, a zatim narežite na sitne kockice.
U posudu pomješajte narezanu hobotnicu sa rajčicom, paprikom (možete dodati i neko drugo povrće), kiselim vrhnjem, lukom, a krumpir možete poslužiti kao dodatak ovom jelu ili ga možete umješati zajedno sa hobotnicom.