Piće i hrana 16.01.2017. 12:19. Zadnja izmjena: 16.01.2017. 12:33.

Sa svježim začinima

Savitci s blitvom i puretinom poslužuju se s umakom od vrhnja

Sastojci za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 100 mL mlake vode
  • 1 žutanjak
  • 3 žlice maslinova ulja
  • prstohvat soli

Pomiješajte brašno i sol s žutanjkom, uljem te miješajte spatulom postepeno ulijevajući mlaku vodu. Nakon što ste dobili tijestoliku smjesu, dodatno je izradite rukama u čvrstu, ali gipku kuglu te je zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

Sastojci za nadjev:

  • 350 g blitve
  • 200 g mrkve
  • 1 velika glavica luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 200 g purećih prsa
  • sol
  • mljeveni šareni papar

Blitvu očistite i zelene dijelove narežite na trakice, a bijele na sitne kockice. Mrkvu također očistite te narežite na tanke trakice (možete se poslužiti i nožem za guljenje povrća). Na zagrijanom ulju u dubljoj tavi popržite sitno narezani luk, blitvu i mrkvu te pustite da povrće uvene. Potom dodajte sitno narezana pureća prsa te začinite solju i paprom prema vlastitom ukusu. Pirjajte povrće i puretinu 15 - ak minuta te ohladite.

Tijesto izvadite iz frižidera te ga tanko razvaljajte i premažite maslinovim uljem. Po tijestu rasporedite ohlađeni nadjev i zarolajte. Zamotuljak stavite u nauljenu zemljanu posudu te ga premažite razmućenim jajem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko sat vremena. Topli narezani zamotuljak poslužite s umakom od vrhnja i svježih začina.

Sastojci za umak od vrhnja i svježih začina:

  • 180 g kiselog vrhnja
  • 2 režnja češnjaka
  • vezica svježih začina (bosiljak, origano, majčina dušica, vlasac i kopar)
  • žličica limunova soka
  • žličica maslinovog ulja

U zdjelicu s kiselim vrhnjem sitno naribajte češnjak te dodajte svježe kosane začine. Umiješajte limunov sok i ulje te ohladite prije posluživanja.