Sa svježim začinima
Savitci s blitvom i puretinom poslužuju se s umakom od vrhnja
Sastojci za tijesto:
- 250 g brašna
- 100 mL mlake vode
- 1 žutanjak
- 3 žlice maslinova ulja
- prstohvat soli
Pomiješajte brašno i sol s žutanjkom, uljem te miješajte spatulom postepeno ulijevajući mlaku vodu. Nakon što ste dobili tijestoliku smjesu, dodatno je izradite rukama u čvrstu, ali gipku kuglu te je zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Sastojci za nadjev:
- 350 g blitve
- 200 g mrkve
- 1 velika glavica luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 200 g purećih prsa
- sol
- mljeveni šareni papar
Blitvu očistite i zelene dijelove narežite na trakice, a bijele na sitne kockice. Mrkvu također očistite te narežite na tanke trakice (možete se poslužiti i nožem za guljenje povrća). Na zagrijanom ulju u dubljoj tavi popržite sitno narezani luk, blitvu i mrkvu te pustite da povrće uvene. Potom dodajte sitno narezana pureća prsa te začinite solju i paprom prema vlastitom ukusu. Pirjajte povrće i puretinu 15 - ak minuta te ohladite.
Tijesto izvadite iz frižidera te ga tanko razvaljajte i premažite maslinovim uljem. Po tijestu rasporedite ohlađeni nadjev i zarolajte. Zamotuljak stavite u nauljenu zemljanu posudu te ga premažite razmućenim jajem. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko sat vremena. Topli narezani zamotuljak poslužite s umakom od vrhnja i svježih začina.
Sastojci za umak od vrhnja i svježih začina:
- 180 g kiselog vrhnja
- 2 režnja češnjaka
- vezica svježih začina (bosiljak, origano, majčina dušica, vlasac i kopar)
- žličica limunova soka
- žličica maslinovog ulja
U zdjelicu s kiselim vrhnjem sitno naribajte češnjak te dodajte svježe kosane začine. Umiješajte limunov sok i ulje te ohladite prije posluživanja.