Kuhinjske brige
SAVJETI U KUHINJI Kako spasiti presoljeno jelo i zagoreni umak?
- Ako u pećnici nešto iscuri, odmah je pospite solju. Tijekom pečenja smjesa će izgorjeti, a poslije ćete je očistiti bez mukotrpnog ribanja.
-
Da se ne raspadnu i ostanu glatke i okrugle, u vodu za kuhanje okruglica možete staviti malo gustina. Ako se ohlade, najbolje ih je podgrijati na pari.
-
Za presoljeno jelo ima spasa – dodajte mu malo sode bikarbone.
-
Presoljenu juhu spasit će oguljeni krumpir – upit će sol.
- Kako bi biskvit bio što sočniji, u pećnicu stavite posudu koju napola napunite vodom. Para iz vode spriječit će isušivanje zraka i biskvit će biti sočniji.
- Znat ćete da je kvasac svjež ako komadić stavite u vruću vodu i ako se odmah digne na površinu.
- Prije zamrzavanja, voće stavite u posude i svaki red obilno pospite šećerom jer je šećer prirodni konzervans.
-
Nakon što pečenje dobije lijepu boju i ukusnu koricu, temperaturu pećnice je najbolje smanjiti na 165ºC kako se ne bi osušila.
-
Ostane li vam bjelanjaka, nemojte ih baciti nego ih pomiješajte sa šećerom i premažite pitu. Višak žumanjaka rabite kao premaz za delicije posute brašnom ili krušnim mrvicama.
- Zagoreni umak prelijte u čistu posudu, lagano kuhajte i postupno dodajte šećera koji će izvući miris zagorenosti.