Gastronomija
Kako uskladiti vino s jelom?
Konzumiranje vina od davnina je povezano s uživanjem u jelu. U mnogim je zemljama nacionalna gastronomija izgrađena na harmoniji jela i plemenite kapljice. Hrvatska, na žalost, tek je osmoškolac u tom dugogodišnjem školovanju. Posljednjih godina nekoliko uglednih hrvatskih enologa, ocjenjivača vina i sommeliera (specijalisti, poznavatelji vina i enogastronomije u restoranu, koji brinu o nabavci i posluživanju) savjetuju uz koja i kakva jela se poslužuju vina svih naših vinogradarskih podregija i vinogorja.
Danas je nezamislivo, tvrde stručnjaci, očekivati izvoz vina bez njegove nerazdvojne pratnje - nacionalne gastronomije. Na tome svoj izvoz temelje Francuzi, Talijani i Španjolci. Što se tiče slaganja vina s jelima, preporučuje se da jednostavan objed prati jedno, ali prikladno vino.
U posebnim prigodama, kad za svečani ručak ili večeru pripremate više jela (juhe, predjela, medujela, glavna jela, deserte), savjetuje se da uz svako jelo servirate drugo vino.
Općenito: uz lagana jela idu lakša, a uz teža jela jača vina. Neki preporučuju uz kiselkaste obroke i kiselija vina.
Izvor: 2238