Veggie prehrana
Kako pripremiti sojino mlijeko?
Sastojci:
- 1 šalica soje u zrnu (180g)
- 1 litra vode za kuhanje
- 2 šalice vode za mljevenje
- pola štapića vanilije
Opranu soju ostavimo preko noći u posoljenoj vodi. Vodu ocijedimo, soju isperemo, uklonimo ljuske. Soju sameljemo u mašini za mljevenje mesa ili mikseru. Sojinu kašu sipamo u lonac, dolijemo litru vode te dodamo pola štapića vanilije. Bilo bi dobro da ta smjesa malo odstoji, oko 5 sati.
Mlijeko kuhamo na laganoj vatri, neprestano miješajući sve dok ne zakuha, a onda kuhamo još jedan sat. Nakon toga mlijeko skinemo s vatre i ostavimo da se malo ohladi. Kroz cijedilo prekriveno gazom procijedimo mlijeko, a talog dobro istisnemo. Okaru (kašu koja je ostala na gazi) možemo i dalje korisriti za neka jela, kod npr. umaka od rajčice, popečaka ili pravljenja kruha.
Dobiveno mlijeko ulijemo u staklene boce i držimo nekoliko minuta pod hladnom vodom, kako bi se mlijeko što prije ohladilo (što se brže ohladi - duže traje). Gotovo mlijeko stavimo u hladnjak. Nakon otvaranja stoji 3 - 4 dana.
Palačinke priprema - kako pripremiti palačinke
Freeganizam - tko su frutarijanci
Recept za tofu - kako napraviti tofu
Izvor: 2368