
Čuvanje od kvarenja
Kako napraviti prirodni sok od voća?
Sirup je gusti sok od voća kuhan s velikom količinom šećera. Najviše se pripravljaju sirupi od malina, kupina, ribiza i borovnice, ali se mogu pripremati od raznog jagodičastog i bobičastog voća iz kojeg se lako cijedi sok. Šećer ima svojstvo sačuvati voće od kvarenja kad se dodaje u većim količinama. Kratkim kuhanjem sirup zadržava prirodnu boju i okus voća.
Uz to voćni je sirup jednostavnije pripravljati nego pasterizirane sokove. Sirupi se koriste kao osvježavajući napitci, razrijeđeni običnom ili mineralnom vodom te kao preljevi za pudinge, kolače i druge slastice. Mekano jagodičasto voće za sirup treba zgnječiti i s malo šećera ostaviti preko noći na hladnom mjestu. Drugi dan se procijedi sok, kojem se dodaje šećer.
Prosječno na 1 kg voća treba dodati 1 - 1,5 kg šećera. Sok sa šećerom kuha se samo 5 minuta i vruć nalijeva u boce. Boce treba nakon punjenja odmah zatvoriti gumenom kapicom ili čepom od pluta. Sirup se ne smije kuhati dulje od 5 minuta jer će voće izgubiti aromu i vitamine.
Sirupe ulijevajte u tamne boce, a ako ih nemate, zamotajte ih papirom. Kad se boca jednom otvori, sirup se neće brzo kvariti, ali je treba držati u hladnjaku.
Izvor: 2472