Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 06.10.2016. 15:07.

Čuvanje od kvarenja

Kako napraviti prirodni sok od voća?

Sirup je gusti sok od voća kuhan s velikom količinom šećera. Najviše se pripravljaju sirupi od malina, kupina, ribiza i borovnice, ali se mogu pripremati od raznog jagodičastog i bobičastog voća iz kojeg se lako cijedi sok. Šećer ima svojstvo sačuvati voće od kvarenja kad se dodaje u većim količinama. Kratkim kuhanjem sirup zadržava prirodnu boju i okus voća.

Uz to voćni je sirup jednostavnije pripravljati nego pasterizirane sokove. Sirupi se koriste kao osvježavajući napitci, razrijeđeni običnom ili mineralnom vodom te kao preljevi za pudinge, kolače i druge slastice. Mekano jagodičasto voće za sirup treba zgnječiti i s malo šećera ostaviti preko noći na hladnom mjestu. Drugi dan se procijedi sok, kojem se dodaje šećer.

Prosječno na 1 kg voća treba dodati 1 - 1,5 kg šećera. Sok sa šećerom kuha se samo 5 minuta i vruć nalijeva u boce. Boce treba nakon punjenja odmah zatvoriti gumenom kapicom ili čepom od pluta. Sirup se ne smije kuhati dulje od 5 minuta jer će voće izgubiti aromu i vitamine.

Sirupe ulijevajte u tamne boce, a ako ih nemate, zamotajte ih papirom. Kad se boca jednom otvori, sirup se neće brzo kvariti, ali je treba držati u hladnjaku.

Recept za sirup od ribizla

Sirup od limuna

Recept za sirup od višanja

Kako napraviti sirup od kupina

Domaći sok od marelica

Kako napraviti sok od grožđa

Recept za sok od bazge

Domaći sok od ribizla

Sok od jagode

Pasterizacija soka

Izvor: 2472