Piće i hrana 21.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 26.07.2016. 13:46.

Sorte vina

Upoznajte vinske sorte šipon, graševinu, rajnski rizling i bijeli pinot

Moslavac - šipon
Šipon je vrlo rodan i stoga primamljiv za uzgajivače. Kasno dozrijeva i zahtijeva tople položaje. To je vodeća i najstarija sorta grožđa kod nas. Ime šipon potječe od francuske riječi si bon — tako dobar. Šipon je zlatnožute boje sa zelenkastim odsjajem. Karakterizira ga nježni okus i prijatan miris.

Šipon je relativno puno vino, umjerene jačine, izražene kiselosti te fine i naglašene svježine. Radi izuzetne pitkosti i pogodnosti za "gemište" ubraja se u dnevna konzumna vina što se piju rashlađena na temperaturu od 10°C. Odlično se veže uz domaća jela i domaću kuhinju.
 

Graševina - laški rizling
Laški rizling zahtijeva najbolje položaje, plodna i ne presuha tla. Otporna je i redovito i puno rodi. Ubraja se u kasne sorte i u lošim godištima ne može dobro sazrijeti. Laški rizling ubraja se u najmasovnija vina kod nas jer je omiljeno i široko prihvaćeno vino velikog broja potrošača, osobito ljeti za velikih vrućina, zbog svojh osvježavajućih svojstava, kada se pije rashlađeno na temperaturu od oko 10°C.

Laški rizling ima neke univerzalne osobine, a radi povoljnog sadržaja kiseline dobro se slaže s mnogobrojnim jelima. Boja laškog rizlinga je zelenožućkasta (kao čaj od kamilice) i ima karakterističan blagi okus na jezgru badema. Prepoznatljivo je po snazi, zaobljenosti, usklađenosti sastojaka i svojoj kiselosti.

Vina rajnski rizling i bijeli pinot su vrlo popularne sorte


Rajnski rizling
Zahtijeva najbolje položaje i topla tla, a prije svega prilikom zrenja dosta vlage u zraku. Kao srednjekasna sorta voli dugotrajne tople jeseni te u idealnim uvjetima i kod nas dođe do izražaja u svoj svojoj ljepoti, mada joj je domovina dolina rijeke Rajne i Mozel. Ubraja se u vinske dragulje, a u pojedinim godinama zaista je kraljevsko.

Otmjeno je, izvanredno skladna i plemenita okusa, prekrasne zelenkastožute boje, skladno odmjerene kiselosti, diskretne voćne arome i raskošna bukea. Često zaostane malo neprovrela šećera koji se lijepo poveže s ostalim svojstvima. Rajnski rizling u pravilu sadrži umjereno alkohola od 10,5 do 11 vol %, ukupnih kiselina od 8 do 10 g/l, te ekstrakta iznad 25 g/l.
 

Bijeli pinot ili bijeli burgundac
Oba naziva su pravilna i radi se o jednom te istom, mada je službena stručna oznaka "bijeli pinot". Sorta nije osjetljiva što se tiče položaja, no ona iz vapnenastih tla su bolja, izrazitijeg mirisa. Ubraja se u srednjerane sorte i uz pravilnu njegu daje dobar urod. Bijeli pinot je aromatičan, pun, nježan i prijatna mirisa, sortna te razvijena bukea, zbog čega ga obožava "nježni" ženski svijet.

Skladno je, mekano glatko, čiji okus završava laganom nježnom gorčinom. Boja se prelijeva od žutozelenkaste prema zlatnožutoj. Odlično se slaže s pikantnim jelima kao i ribom, peradi, bijelim mesom i raznim slasticama. Poslužuje se rashlađeno na temperaturu od 10 do 12°C.

Izvor: 1850