Brzinski ručak
Špageti napolitana brzo se pripremaju
Špageti napolitana su jelo koje je brzo gotovo i ne zahtjeva puno namirnica. Umak se može napraviti od svježih rajčica, ali je dobar i u varijanti s konzerviranim pelatima.
- Za ovaj recept treba vam 800 grama konzervirane rajčice pelati, jedna glavica luka, tri češnja češnjaka, svježi bosiljak, origano, sol, vegeta, papar, maslinovo ulje, parmezan i špageti.
Na malo ulja pržite sitno nasjeckani luk tako dugo dok ne postane staklast. Zatim dodajte isto tako sitno nasjeckani češnjak pa ga pržite zajedno s lukom jako kratko, tek toliko da zamiriše. Na tako isprženi luk dodajte konzervu pelata.
Čim jelo počne krčkati začinite ga s malo soli, papra i vagete te dodajte nasjeckani bosiljak i origano. Ako je umak prekiseli dodajte žličicu šećera. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dvadesetak minuta. Na kraju dodajte još malo nasjeckanog bosiljka i origana.
Umak je gotov kada postane kompaktna masa, a rajčice se raspadnu na sitne komadiće. Poslužite uz kuhane špagete te posipajte ribanim parmezanom.