Kaj bumo jeli?
[Štefica Kovač iz Domašinca] Stav prema životu osjeti se u okusu hrane
Štefica Kovač, četrdesetpetogodišnjakinja iz Domašinca, djelatnica čakovečkog Dječjeg vrtića, majka dvojice sinova Josipa i Stjepana, od kojih stariji, dvadesetogodišnjak, od rođenja boluje od celijakije što je pred Šteficu, i kad je u pitanju kuhanje, stavilo izazove.
- Bolest su Josipu, priča nam Štefica dok završava domaće žgance, dijagnosticirali kad je imao samo osam mjeseci i od tada je na strogoj bezglutenskoj prehrani, trebalo je dosta vremena da si sve skupa posložim, prilagodim se novom načinu prehrane i novim namirnicama, ali kad jednom kad uđete u to postane sasvim normalno, ispričala nam je Štefica.
U nastavku donosimo njezin recept za pripremu kuglofa bez glutena:
Sastojci:
- 250 grama brašna bez glutena,
- 1 prašak za pecivo,
- 3 jaja,
- 90 grama šećera,
- 1 vanilin šećer,
- 1 dcl ulja,
- prstohvat soli,
- malo ruma,
- 1 naranča (sok i korica).
Priprema:
Bjelanjke istući u snijeg, žumanjke sa šećerom pjenasto izraditi i postepeno ulijevati ulje, rum, sok te dodati koricu naranče. U smjesu dodati pomiješane suhe sastojke uz lagano miješanje. Dodati žlicu po žlicu snijega od bjelanjaka. Smjesu uliti u kalup i peći 30-35 minuta na 180 stupnjeva. Kad se ohladi, kuglof se može preliti čokoladnom glazurom.