Piće i hrana 20.11.2020. 13:25. Zadnja izmjena: 20.11.2020. 21:58.

Kaj bumo jeli?

[Štefica Kovač iz Domašinca] Stav prema životu osjeti se u okusu hrane

Štefica Kovač, četrdesetpetogodišnjakinja  iz Domašinca, djelatnica čakovečkog Dječjeg vrtića, majka dvojice sinova Josipa i Stjepana, od kojih stariji, dvadesetogodišnjak, od rođenja boluje od celijakije što je pred Šteficu, i kad je u pitanju kuhanje, stavilo izazove. 

- Bolest su Josipu, priča nam Štefica dok završava domaće žgance, dijagnosticirali kad je imao samo osam mjeseci i od tada je na strogoj bezglutenskoj prehrani, trebalo je dosta vremena da si sve skupa posložim, prilagodim se novom načinu prehrane i novim namirnicama, ali kad jednom kad uđete u to postane sasvim normalno, ispričala nam je Štefica.     


U nastavku donosimo njezin recept za pripremu kuglofa bez glutena:

Sastojci: 

  • 250 grama brašna bez glutena,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 3 jaja,
  • 90 grama šećera,
  • 1 vanilin šećer,
  • 1 dcl ulja,
  • prstohvat soli,
  • malo ruma,
  • 1 naranča (sok i korica).

Priprema:
Bjelanjke istući u snijeg, žumanjke sa šećerom pjenasto izraditi i postepeno ulijevati ulje, rum, sok te dodati koricu naranče. U smjesu dodati pomiješane suhe sastojke uz lagano miješanje. Dodati žlicu po žlicu snijega od bjelanjaka. Smjesu uliti u kalup i peći 30-35 minuta na 180 stupnjeva. Kad se ohladi, kuglof se može preliti čokoladnom glazurom.