Recept
Svečana mesna rolada prigodna za blagdanski ručak ili večeru
Postoji bezbroj načina za pripremu mesnih rolada, razlikuju se u vrsti mesa i nadjeva. Uz klasični pire krumpir i zelenu salatu, fini svečani ručak gotov je u trenu, a evo i recepta:
Sastojci:
- 600 g mljevenog mesa
- 1 glavica luka
- 150 g pancete
- 3-4 komada ukiseljene crvene paprike
- prstohvat usitnjenog peršinovog lišća
- 1 jaje
- 1 jušna žlica kiselog vrhnja
- 3 listića topljenog sira
- vegeta
- sol
- papar
- 3 žlice mljevene crvene paprike
- šalica od 2 dl krušnih mrcica
- ulje
- 2 dl vijelog vina za pećenje
Polovicu pancete sitno isjeckajte pa ju prepržite u tavi sa sitno sjeckanim lukom. Pomiješajte u većoj posudi meso, jaje, mrvice, vrhnje, začine, peršin, sitno sjeckanu kiselu papriku te prethodno ispržen sitno sjeckanu luk i pancetu. Sve zajedno dobro pomiješajte da se sastojci sjedine. Ostatak pancete tanko narežite i naglo prepržite na tavi. Na komad alu folije pospite malo sezama, preko njega rasporedite meso te ga rukama pritisnite kako biste dobili oblik pravokutnika cca 2 cm debljine. Po sredini mesa rasporedite pečene komade pancete i sira te sve zajedno zarolajte u roladu.
Premijestite roladu i lim na vrelo ulje, tako da spojena strana bude ispod, prelijte je uz pomoć žlice tim vrelim uljem pa pecite pod folijom na 200°C 30 minuta. Nakon toga maknite foliju, dolijte vino i prelijte roladu uz pomoć žlice i pecite do kraja još dvadesetak minuta. Za vrijeme pećenja roladu dva puta izvadite i zalijte sokom od pečenja. Rolada je gotova kad porumeni.
Ohladite roladu (10 minuta), narežite na tanke plošte i poslužite uz prilog po želji.
Dobar tek!