Pogača nadjevena pivskim gulašem
Švejkov kruh je pivski gulaš kojim ćete sebi i ukućanima uljepšati dan!
Sastojci:
Za pivski gulaš:
- malo maslinovog ulja
- 250 g svinjetine
- 1 veći crveni luk
- 2 manja ljubičasta luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 4 žlice domaće pasirane rajčice
- 1 goveđa kocka za juhu
- 1 manja svježa čili papričica
- 1,5 dL piva
- ½ L vode
- sol
- 1 žlica škrobnog brašna
Dizano tijesto:
- ½ kvasca
- žličica šećera
- malo mlakog mlijeka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 200 g oštrog brašna
- sol
- 1 jaje
- sjemenke lana
Priprema:
Na malo zagrijanog maslinovog ulja pržiti na kockice narezanu svinjetinu. Meso izvaditi na tanjur te na ulju u kojem se pržilo meso dodati sitno sjeckani crveni i ljubičasti luk te češnjak. Nakon što luk postane staklast, dodati mrkvu narezanu na kolutiće i isprženo meso te pirjati sve zajedno 10-ak minuta. Dodati pasiranu rajčicu, zalijati vodom i pivom te dodati goveđu kocku za juhu.
Čili papričicu očistiti od koštica te dodati u gulaš. Po želji dodati sol te kuhati 2 sata na laganoj vatri. Nakon što meso postane mekano, a dio tekućine ispari, u gulaš dodati razmućeno škrobno brašno u vodi te kuhati dodatnih 5 min. Gulaš maknuti s vatre te ohladiti.
Kvasac s šećerom otopiti u mlakom mlijeku te pustiti da se zapjeni. Pomiješati brašno, sol, maslinovo ulje te dodati zapjenjeni kvasac. Zamjesiti tijesto te ga pokriti krpom i ostaviti da se digne. Tijesto podijeliti na dva dijela te razvaljati.
Zemljanu posudu premazati s malo ulja te jednu polovicu tijesta staviti na dno i oblikovati rubove. Na tijesto staviti ohlađeni pivski gulaš te pokriti drugom polovicom tijesta. Odozgo premazati razmućenim jajetom te posipati sjemenkama lana. Peći na 200 Celzijevih stupnjeva 40-ak minuta.
Dobar tek!