Piće i hrana 28.07.2016. 09:45. Zadnja izmjena: 27.01.2017. 09:45.

Pogača nadjevena pivskim gulašem

Švejkov kruh je pivski gulaš kojim ćete sebi i ukućanima uljepšati dan!

Sastojci:

Za pivski gulaš:

  • malo maslinovog ulja
  • 250 g svinjetine
  • 1 veći crveni luk
  • 2 manja ljubičasta luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 4 žlice domaće pasirane rajčice
  • 1 goveđa kocka za juhu
  • 1 manja svježa čili papričica
  • 1,5 dL piva
  • ½ L vode
  • sol
  • 1 žlica škrobnog brašna

Dizano tijesto:

  • ½ kvasca
  • žličica šećera
  • malo mlakog mlijeka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 200 g oštrog brašna
  • sol
  • 1 jaje
  • sjemenke lana

Priprema:

Na malo zagrijanog maslinovog ulja pržiti na kockice narezanu svinjetinu. Meso izvaditi na tanjur te na ulju u kojem se pržilo meso dodati sitno sjeckani crveni i ljubičasti luk te češnjak. Nakon što luk postane staklast, dodati mrkvu narezanu na kolutiće i isprženo meso te pirjati sve zajedno 10-ak minuta. Dodati pasiranu rajčicu, zalijati vodom i pivom te dodati goveđu kocku za juhu.

Čili papričicu očistiti od koštica te dodati u gulaš. Po želji dodati sol te kuhati 2 sata na laganoj vatri. Nakon što meso postane mekano, a dio tekućine ispari, u gulaš dodati razmućeno škrobno brašno u vodi te kuhati dodatnih 5 min. Gulaš maknuti s vatre te ohladiti.

Kvasac s šećerom otopiti u mlakom mlijeku te pustiti da se zapjeni. Pomiješati brašno, sol, maslinovo ulje te dodati zapjenjeni kvasac. Zamjesiti tijesto te ga pokriti krpom i ostaviti da se digne. Tijesto podijeliti na dva dijela te razvaljati.

Zemljanu posudu premazati s malo ulja te jednu polovicu tijesta staviti na dno i oblikovati rubove. Na tijesto staviti ohlađeni pivski gulaš te pokriti drugom polovicom tijesta. Odozgo premazati razmućenim jajetom te posipati sjemenkama lana. Peći na 200 Celzijevih stupnjeva 40-ak minuta.

Dobar tek!