Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 20.01.2017. 11:06.

Tradicionalno jelo

Kako napraviti prezvušt?

Sastojci:

  • 1 svinjski želudac 
  • 2 glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1,5 svinjske glave (3 do 4 kg) 
  • 50 do 90 dag srca 
  • sol
  • papar u zrnu i mljeven 
  • 2 lovorova lista
  • malo mljevene crvene paprike

Postupak:

Želudac očistite, operite, ostružite ga u hladnu vodu s narezanim lukom i češnjakom pa ostavite stajati najmanje dva sata da izgubi miris. Za nadjev skuhajte srce sa solju i paprom u zrnu. Tu vodu bacite.

Posebno skuhajte glavu sa solju, paprom u zrnu i lovorom. Meso se mora odvajati od kostiju. Očistite to meso od kostiju pa narežite na rezance kao i srce.

Zalijte s toliko juhe u kojoj se glava kuhala da se poveže. Posolite, popaprite, dodajte malo paprike za boju. Smjesu mijesite da bude jednolično žitka pa njome napunite želudac. Otvore stisnite, kroz kožu prevucite drvene ražnjiće pa ih zavežite konopčićem.

Spustite želudac u vruću vodu i kuhajte pola sata. Skuhan stavite između dvije daske i opteretite da se tiješti. Prezvušt neka tako stoji dvanaest sati pa ga još dva dana držite u dimu.

Još neka tradicionalna jela:

Recept za međimursku hladnetinu

Kako se pravi plućna savijača

Recept za slanine

Meso z tiblice

Recept za turoš

Izvor: 2336