Piće i hrana 14.12.2016. 10:08. Zadnja izmjena: 14.12.2016. 10:31.

Blagdansko riblje jelo

Tartar od pastrve s kremom od limuna, maslinovim uljem, prženim peršinom i grisinima

Sastojci:

Grisini od krumpira:

  • 150 g brašna (tip 500)
  • 100 g kuhanog naribanog krumpira
  • 5 g kvasca
  • 70 g vode
  • 40 ml maslinova ulja
  • 6 g soli
  • 10 g šećera

Krema od limuna:

  • 1 limun
  • sol
  • 0,8 dl maslinova ulja

Tartar od pastrve, prženi peršin:

  • 2 filea pastrve (približno 250 g)
  • 10 dag peršina (korijen)
  • 1 dl ulja za prženje
  • sol
  • papar u zrnu
  • svježi peršin ili vlasac (za dekoraciju)
  • 4 g kavijara od pastrve

Postupak:

Izmiješamo sve sastojke za grisine kako bismo dobili tijesto. Ostavimo u hladnjaku najmanje dva sata.

Rukama izvaljamo otprilike jedan centimetar debele štapiće te ih ostavimo na toplom da se dižu. Nakon toga ispečemo ih na 180 stupnjeva (približno 10 minuta). Kad su grisini pečeni, otvorimo pećnicu pa ih ostavimo u njoj još 10 - 15 minuta.

Krema od limuna: limun ogulimo, omotamo aluminijskom folijom te pečemo 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Ohlađen limun izmiješamo mikserom. Solimo i tijekom miješanja dodajemo maslinovo ulje kako bismo dobili glatku kremu. Zatim procijedimo kroz cjedilo.

Peršinov korijen očistimo te ga narežemo na vrlo tanke komade. Pržimo ih u vrućem ulju, zatim ih osušimo.

Fileima odstranimo košćice i kožu. Meso narežemo na kockice, solimo po želji, dodamo maslinovo ulje te nježno promiješamo. Rasporedimo po tanjuru, posipamo kavijarom, dodamo kremu od limuna, peršin i krumpirov grisin.

Na kraju jelo još malo pokapamo maslinovim uljem.