Voće kao poslastica
Voćna torta od jagoda
1. Napravimo masleno, prhko tijesto od 21 dkg brašna, 14 dkg margarina, 5 dkg šećera, malo soli i dva tvrdo kuhana žutanjka.
2. Žutanjke skuhamo u krpici, tijesto ostavimo dva sata da počiva, pa ga onda razvaljamo i obložimo njime jedan 3 — 4 cm visok oblik za torte, da nam tijesto zadrži oblik zdjele. Prije no što ga stavimo u pećnicu, stavimo preko tijesta pergamen papir, a na njega grah ili suhi grašak.
3. Pečemo dok tijesto ne postane svijetložuto.
4. Pažljivo istresemo grah, izvadimo papir i zdjelu iz tijesta koju ostavimo da se hladi. U međuvremenu operemo i očistimo jagode. Ako imamo šumske jagode ostavimo ih cijele, a vrtne, pogotovo one veće, razrežemo na polovice.
5. Prema želji, odnosno prema onome što nam je pri ruci punimo ispečenu zdjelu tučenim vrhnjem ili tučenim bjelanjcima sa šećerom ili vanili kremom, pa čak i pudingom. Na jednu od tih masa složimo priređene jagode i posipamo ih sitnim šećerom.
Još malo recepata za koje nam trebaju jagode:
Izvor: 422