Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 20.06.2016. 14:07.

Voćni kolač

Torta od naranče za svaku prigodu

Tijesto: 

  • 20 dkg brašna
  • 10 dkg šećera
  • 100 dkg maslaca
  • 2 žumanjka
  • malo soli
  • ribana kora od naranče

Krema:

  • 2 žumanjka
  • 5 dkg šećera
  • žlica pirea od krumpira
  • 4 litre mlijeka
  • malo narančine kore
  • sok jedne naranče

Ukras:

  • 3 naranče
  • 10 dkg šećera
  • nekoliko cijelih trešanja iz džema

Priprema:

Stavite brašno na dasku. Usred brašna stavite maslac (u komadićima), šećer, sol, ribanu koru od naranče i žumanjke. Brzo umijesite tijesto i formirajte ga u oblik lopte. Neka tijesto stoji oko pola sata na hladnome mjestu. Posudu od vatrostalnog stakla ili porculana namažite maslacem, obložite dno posude tijestom. Prethodno odvojite komadić tijesta pa ga sada nadodajte na "dno" tako da dobijete rub.

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na umjerenoj vatri (cca. 15 stupnjeva Celzijusa) oko 25 minuta. Kremu ćete ovako pripremiti: tucite žumanjke sa šećerom oko 10 minuta, dodajte razmrvljeni (u pire) kuhani krumpir i zatim zalijte kipućim mlijekom u kojem ste prokuhali narančinu koru. Miješajte kremu na pari oko 16 minuta (pazite - ne smije zavrijeti). Kad odmaknete s vatre dodajte narančin sok i dobro izmiješajte.

Priprema naranči:

Operite ih, osušite i izrežite na ploške zajedno s korom. Stavite na vatru posudu sa 9 žlica vode i šećerom, neka taj sirup kuha oko 4 minuta zatim dodajte ploške naranče i to neka prokuha još 5 minuta.

Prelijte kremu na tijesto, na nju složite naranče i prelijte preostalim sirupom. Ukrasite cijelim trešnjama iz džema dok još ima naranči. Poslužite nakon najmanje jedan sat.

Džem od naranče

Izvor: 517